Voor ik vergeet te eten


Een oude kennis van me, krap tien jaar ouder dan ik, heeft Alzheimer. Een leven vol stress, een paar burnouts dankzij het verstikkende universitaire klimaat in Nederland en niet heel erg gezond eten schijnen daaraan bijgedragen te hebben, maar dat is nooit met zekerheid te zeggen. Feit blijft dat ik van dichtbij genoeg gevallen van dementie heb meegemaakt om die weg niet te willen gaan. En nu is er dus tamelijk onomstreden onderzoek dat aantoont dat je met twee dagen per week heel weinig eten dat risico substantieel kunt verlagen.

Het werd verteld in de BBC-Horizon aflevering van 6 augustus 2012. Je kunt hem nog zien op de iPlayer van de BBC, als je er tenminste voor zorgt dat Auntie denkt dat je in Engeland woont. Een buitengewoon onderhoudend uurtje tv, zoals alle Horizon-documentaires, en dit keer leidde het bij mij tot een ingrijpende beslissing.

Ik ga aan de IF.

En mocht ik gedacht hebben dat ik iets nieuws deed: blijkt het al een paar jaar waanzinnig populair bij Mannen Die Spieren Hebben. En daar wil ik dan weer niet bij horen.

Maar er was dus een reden waarom de BBC er dit keer een documentaire aan wijdde, en dat was dus niet het bewezen positieve effect op je gewicht, je vetgehalte, je spiergroei, je risico op een paar hele nare kankers en meer, maar het effect op je hersenen. Een van de onderzoekers die in de documentaire aan het woord komt, wordt ook voor de BBC-radio geïnterviewd en vertelt dat inmiddels bij muizen is aangetoond dat er dankzij onderbroken vasten meer en verse hersencellen worden aangemaakt, en dat daarmee ook het optreden van ouderdomsdementie met enorme percentages afneemt.

Hier luisteren.

Eens kijken wat het mij gaat opleveren. U leest er hier vast meer over. Tenzij ik vergeet te updaten.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.


Eén reactie op “Voor ik vergeet te eten”