-
De stad zoals wij die kenden is gedoemd. Lang leve de plattelandskunst?
Verontrustende berichten, de afgelopen dagen, in diverse media. Eerst was daar Patrick van IJzendoorn in De Volkskrant, die constateerde dat het leven was weggetrokken uit het Londense zakenhart. Ik zag een paar verward verheugde reacties langskomen van vrienden op mijn culturele tijdlijn. Immers, in het artikel werd een duidelijke relatie gelegd tussen de sluiting van…
-
De lobby heeft de kunst net iets te groot gemaakt. Daar plukt het populisme nu de vruchten van.
Natuurlijk sta ik sprakeloos langs de zijlijn te kijken hoe de Nederlandse kunst getroffen wordt door een ‘perfect storm’. Twee, misschien wel drie diepe depressies die elkaar kruisen op het slechtst denkbare moment en zo een golfslag veroorzaken die zelfs de sterkste schepen tot zinken brengt. In dit geval: een extreem zwakke minister, een tot…
-
Het steunpakket van het cultuurministerie is een lachertje. Waarom een cultuurstaking nodig is. En makkelijker dan ooit.
Langzaam maar zeker daalt de absurditeit van de reddingsmaatregelen voor de cultuursector in. De rijksmusea hoeven drie maanden even geen huur te betalen, maar moeten die wel met terugwerkende kracht terugbetalen zodra de crisis voorbij is. Ondernemers kunnen extra steun ter waarde van 4000 euro krijgen, mits zij een bedrijfspand buitenshuis hebben. Acteurs, regisseurs (overigens…
-
Fred Goessens vertrekt bij ITA: ‘In elke groep zit zo’n betrouwbare lobbes als ik’
Fred Goessens is dood geweest, maar leeft nog steeds. Even compromisloos als altijd. De betrouwbaarste acteur van Nederland maakt een tussentijds testamentje op na tweeëntwintig jaar Toneelgroep Amsterdam. ‘Ik had schijt aan alles’ Dit interview is 10 jaar geleden gepubliceerd in TheaterMaker, het vakblad voor de theatersector. Omdat Fred Goessens nu vertrekt bij ITA, het…
-
Waarom een roetveeg altijd moet worden uitgelegd. (Zonder rondleiders, inleiders en duiders verliest kunst elke bestaansgrond.)
Kunst heeft altijd uitleg nodig gehad. Ook ‘makkelijke’ kunst, ook ‘kunst die zichzelf verkoopt’. Kunst heeft die uitleg nodig gehad sinds de eerste holbewoner erachter kwam dat haar roetvegen op de grotwand wel erg veel weg hadden van een bizon. Eigenlijk is het daarom verkeerd om te spreken van ‘uitleg’ en ‘nodig hebben’. Kunst en…
-
Broedplaatsen hadden we al, maar waar was de broedmachine? Is Art-up Incubator de redding voor cultureel Nederland?
Vijftig jaar geleden vlogen enkele tomaten en rookbommen door de Amsterdamse Stadsschouwburg. Dat wordt op 4 november herdacht in ITA, de vroegere Stadsschouwburg, met een bijeenkomst waarvoor blijkens de vele mailtjes die ik krijg nog niet alle kaarten zijn verkocht. Ondertussen verschijnen er lijvige essays in het vakblad en vraagt menigeen zich af of er…
-
Lazarus in Nederlandse première: it’s Valentine’s Day!
Voor ik iets inhoudelijks zeg over Lazarus, zondag 13 oktober dé musicalpremière voor mensen die nooit naar musicals gaan, een paar misverstanden de wereld uit. Allereerst, het album Blackstar, dat David Bowie drie dagen voor zijn dood op 11 januari 2016 uitbracht, is níet de soundtrack van Lazarus, de musical van zijn hand die een…
-
Een blogbericht heeft liefde en verzorging nodig
Een van de leukste wapens bij online schietspelletjes is de Fire and Forget-raket. Ofwel, een raket die je een keer op een doel richt, vervolgens afschiet en daarna kunt vergeten, omdat het ding geheel zelfstandig zijn koers in het vizier zal blijven houden, tot hij boem zegt en zijn vernietigende werk doet. Een blog publiceren op cultuurpers…
-
Lotgenotencontact is voor mietjes
Een Volvo stationcar is een op en top mannelijke auto. Gedistingeerd en ingehouden, maar ook een tikje stoer. Lekker hoekig en met twee keer door een plas rijden geef je hem zo de karakteristieke dricdagenbaard die bij een man van de wereld hoort. Alleen bij negentig procent van die stoere bakken gebeurt er iets raars…
-
Afvallen is leuk, maar je moet er wel iets bij drinken
Het is een onsje meer geworden. Qua minder. Precies een jaar geleden zag ik de Horizon-documentaire over de geweldige gezondheidsvoordelen van een dagje in de week niet of nauwelijks eten, en besloot ik het advies op te volgen. Inmiddels staat mijn ceintuur twee gaatjes strakker, is mijn vijftigersbuik weer een veertigersbuik en heb ik meer…