Afvallen is leuk, maar je moet er wel iets bij drinken


Het is een onsje meer geworden. Qua minder. Precies een jaar geleden zag ik de Horizon-documentaire over de geweldige gezondheidsvoordelen van een dagje in de week niet of nauwelijks eten, en besloot ik het advies op te volgen. Inmiddels staat mijn ceintuur twee gaatjes strakker, is mijn vijftigersbuik weer een veertigersbuik en heb ik meer energie dan een jaar geleden. Ik ben precies 6,1 kilo lichter dan op 8 augustus 2012, en de neergaande lijn was dus ook precies een halve kilo per maand.

Het grootste voordeel was dat ik er de rest van de week alles bij kan blijven eten en drinken, op die ene dag in de week na, dat het beperkt blijft tot een muesli-ontbijt en iets creatiefs met komkommer. Nu ja, alles? Jezelf trakteren op twee koffie met cognac na het eten op weekenddagen bleek voor tijdelijk oponthoud in het afvallen te zorgen, dus daar ben ik mee gestopt. Scheelt ook nog eens flink in de portemonnee. Geld dat goed besteed kan worden aan betere ingrediënten en betere wijn om een en ander mee weg te spoelen.

Want het moet wel lekker blijven.

Ik verwacht alleen niet dat mijn methode een succes zal worden, want ik kan er niets mee verkopen. En dus zal geen marketeer zich eraan willen wagen. Alle diëten van dieetgoeroes zijn immers diëten waarvoor je heel veel moet doen: speciaal geprepareerde besjes kopen die alleen de dieetgoeroe in huis heeft. Het boek kopen waarin de dieetgoeroe uitlegt hoe je via zijn of haar recepten en strikte schema’s de juiste balans in je leven krijgt. En dan zijn er nog de dieetgoeroes die met sportgoeroes samenwerken en je uitleggen dat je alleen met een intensief sportprogramma, aangevuld met ‘wetenschappelijk bewezen’, maar vooral peperdure poeders je doel kunt bereiken.

Zo jojo-en heel wat mensen zich suf, want iets werkt alleen als het geld kost en zonder lijden is er geen afvallen, en lijden houd je maar beperkt vol en dus val je terug waarop er voor straf weer geleden moet worden.

Allemaal intelligente mensen die dat doen.

Minder eten, gemiddeld bewegen en een beetje bewust leven is dus gezond. Met een dag (zeg 24 tot 36 uur) per week de calorie-inname beperken tot 600 kCal val je zonder veel moeite een halve kilo per maand af. Nu nog een methode weten te vinden om daar over de ruggen en vooral buiken van anderen schatrijk mee te worden.

O, ja: doe dit dus niet als je puber bent (doe sowieso helemaal niets als je puber bent), een tweeling verwacht, een hartkwaal hebt of meer van dat soort nare dingen.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.