-
Met Glorious Bodies viert Piet van Dycke de overlevingskracht van oudere acrobaten #Circolo
Det Rijven (1956) voelt zich kwetsbaarder dan 20 jaar geleden: “Ik ben niet alleen bang om te vallen. Ik besef ook dat mijn lichaam een soort oude fiets is die af en toe muziek maakt en gewoon wil stoppen. Of een lekke band heeft. Dat is echt vaker dan voorheen. Je weet nooit of de… …
-
Boudica overleefde 2000 jaar mannelijke geschiedschrijving. Ze is nu fascinerend theater geworden.
De overheadprojector. Wat een mooi instrument in handen van een kunstenaar. Er zal vast ook iemand komen die iets onverwachts doet met een digitaal whiteboard, maar dat kan niet zo vindingrijk zijn als wat Jilles Flinterman doet in ´Boudica’. Het stuk, gemaakt onder de vleugels van de Utrechtse Theatergroep Aluin, verhaalt over een vrouw die… …
-
Utrecht is een warm bad voor wie van verbeelding houdt, dankzij #ILFU
113 decibel. Dat is wat de uitgelaten zaal voor elkaar wist te krijgen bij Nicole Kaandorp (geen familie van Brigitte, maar minstens zo veel talent) in de Pandora. Het gebeurde in de eerste ronde van de halve finale in de NK Poetry Slam 2023, de officieuze opening van het Internationale Literatuur Festival Utrecht, dat we… …
-
Mooie alinea over cultuur in de troonrede. En goed nieuws voor de bieb.
“Een goed voorbeeld van de manier waarop de regering die kracht van onderop wil stimuleren, is via cultuur. Cultuur confronteert, inspireert en overbrugt tegenstellingen. Van festivalterrein tot concertgebouw, en van museum tot muziekschool. Daarom blijft het kabinet bevorderen dat mensen kunnen genieten van cultuur, bijvoorbeeld met de Cultuurkaart voor jongeren. Ook wil het kabinet de… …
-
Het flitshuwelijk tussen theater en televisie kon bijna niet korter. Of wel?
15 minuten televisie. Theater Maas, die vroeger Cornald heette, heeft het voor elkaar gekregen om het grootste feest van het Nederlandse theater terug te krijgen op soort van prime time televisie. Maandag 18 september zagen we zijn samenvatting van dit gala van het Nederlandse theater, met daarin prijzen, fragmenten van speeches en uitgelaten acteurs. Ik… …
-
Floris Kortie verdient alle steun bij zijn Podium Klassiek-solo.
Zondag 10 september opende Podium Klassiek in een wel heel uitgeklede versie. Floris Kortie stond er helemaal alleen voor. In de wereld van publieke omroep en klassieke muziek, waarin dingen meestal drie jaar van tevoren al vastliggen, was er iets aan de hand. Ik voelde een einde naderen. Podium Witteman was hier in huis een… …
-
Fair Practice Awards voor November Music en Black Pencil laten zien hoeveel er nog te winnen valt
We kunnen natuurlijk blijven klagen over de slechte behandeling van onze kunstenaars, we kunnen het ook met een positieve inslag benaderen. Dat moet de overweging zijn geweest van componistenbelangenvereniging Nieuw Geneco bij het instellen van de ‘Fair Practice Awards’. Vrijdag 8 september werden ze in het Utrechtse TivoliVredenburg voor de vierde keer uitgereikt: prijzen voor… …
-
Eric De Vroedt in Staat van het Theater: ‘We moeten het systeem bevragen waar we zelf deel van uitmaken.’
Het lastigste van weer aan het werk gaan na de zomervakantie zijn de vakantieverhalen van collega’s. Of van jezelf. Dat fantastische uitzicht, die unieke camping, dat prachtige strandje, dat restaurant waar je voor geen geld het beste eten ter wereld kreeg, dat inheemse volk dat jij als eerste met je touringcar bezocht. Dat momentje van… …
-
Waar is de Nederlandse cultuursector aan toe, op 22 november? Een eerste inventarisatie
Nederland is een cultuurland. Geen kunstland. Want het woord ‘kunst’ komt in vrijwel geen van de verkiezingsprogramma’s voor, waar we op 22 november uit moeten kiezen. Alleen de VVD heeft het over ‘kunst in depots’. Het gaat wel de hele tijd over cultuur. Over de vraag of we niet weer eens een keihard onderscheid tussen… …
-
Omroep Wakker Nederland over kunst: doe verdomme zelf eens moeite.
‘Terwijl veel regionale musea het moeilijk hebben, poppen commerciële musea als paddenstoelen uit de grond.’ Omroep Wakker Nederland, sinds we ‘wakker’ met ‘woke’ associëren, liever bekend als omroep ‘wij’ Nederland, moest iets met ‘kunst’. De openingsregels van de eerste uitzending van ‘de Stand van Nederland’, hun ‘onderzoeksprogramma’, waren meteen raak, de beelden ook: de museumvereniging… …