Wist u dat er in dit gebouw ook een theater is?


Gezien in het Derlon Theater, meegemaakt in de Stadsschouwburg Amsterdam. Horeca en Theater gaan niet samen. Een restaurant op niveau runnen in een gebouw met idioot korte spitsuren, dat werkt al niet, maar erger is dat restaurant-mensen nooit naar een theater gaan. Restaurantmensen werken 18 uur per dag en doen dat zeven dagen per week. Zij doen wel eens een theatermenu en daarom kennen ze het woord ’theater’.

Wat theater is? Geen idee. In het beste geval is het datgene waarom al die mensen opeens om acht uur zo’n haast hebben.

Grootste probleem is echter dat in vrijwel alle theaterrestaurants waar ik kom, je aan alles merkt dat de twee niet samengaan: Naast dat schattige Derlon in Maastricht geldt dat dus ook voor Zindering in Utrecht, Floor in Rotterdam, het Spant in Bussum en nu dus ook Stanislavski in Amsterdam. Ze gooien de deuren te vroeg dicht, hebben te weinig bediening voor het pauzespitsuur en snappen niet wat een première is. Een klant is een klant en een schouwburg is iets voor andere mensen.

Stanislavski is een goed restaurant, volgens de kenners, en dat is dus soort van een probleem. Want intussen doen ze ook dienst als theaterfoyer, en moeten ze mensen bedienen die helemaal niet voor het eten komen. Ze komen voor kunst, en zijn voor en na in kunstsferen. Dat zijn mensen die gewoon een kop koffie willen. Met iets erbij, misschien, maar toch vooral goede koffie. Daar heeft de architect rekening gehouden door het pand te voorzien van een enorme bar. Maar je mag dus niet overal bestellen. Ik bleek bijvoorbeeld, na een kwartier wachten, aan de verkeerde bar te staan, vertelde het meisje in Schouwburgtenue me, toen ik ‘1 espresso’ zei. ‘Komt u voor de schouwburg?’ vroeg ze streng. ‘Ja’, zei ik. ‘Dan moet u aan die kant bestellen. Dit is het restaurant.
‘Maar het is dezelfde bar, en nergens staat dat ik hier niet mag bestellen.’ ‘Toch is het zo.’ Ze draaide zich om.

Ik moest op hoge toon een kop espresso eisen. Kreeg die. Maar ik voelde me toch een beetje schuldig dat ik als theaterbezoeker mijn plek niet wist in het restaurant dat vroeger gewoon de kassa van de schouwburg was.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.