De wijde blijk


Dat de zonnepitten in een zonnebloem en de schubben van een dennenappel zich voegen naar een getalsverhouding die overal in de natuur is terug te vinden,  is tamelijk verbijsterend. Net als dat van die vijf toonhoogtes uit het vorige stukje. Van pentatonie kom je dus vanzelf op de Gulden Snede. Daar ga ik nog veel over doen, maar laat ik dicht bij huis beginnen.

Denkend over die natuurlijke verhoudingen bedacht ik dat we inmiddels met een wel heel onnatuurlijke verhouding zitten opgescheept: de breedbeeld-tv. De afmetingen van het moderne tv-scherm zijn nergens in de natuur terug te vinden, terwijl een ouderwetse tv aardig in de buurt kwam van die overal voorkomende gulden snede. Qua lengte en breedte.

Breedbeeld is dan ook niet bedacht om ons een betere ervaring te geven. Of dat kastje in de kamer nu wat breder dan hoog is, of niet. Kijken naar een brievenbus van een meter breed blijft kijken naar een brievenbus van een meter breed. Breedbeeld gaat pas iets betekenen als er een reden voor het beeld is om zo breed te zijn. Breed is dan bijvoorbeeld de muur van mijn woonkamer die acht meter breed en tweeënhalve meter hoog is.

Maar een bioscoopfilm op tv past toch beter op breedbeeld? Helemaal waar. Maar dat ligt aan die bioscoopfilm, en niet aan uw tv. Bioscoopfilms zijn breed omdat zoveel mogelijk mensen zo dicht mogelijk bij het scherm moeten zitten. Enter Cinemascope: met een scherm van 80 meter breed heb je al gauw een ideale kijkrij van 160 stoelen. De losers uiterst links of uiterst rechts daargelaten, is het allemaal blikvuillend en allesomvattend, en hoeft het niet zo hoog te zijn.

Het is de ideale maat voor films over huilende kamelen op een uitgestrekte Mongoolse steppe. Daarom zijn films breed geworden. Niet per se omdat dat een betere esthetische ervaring oplevert.

Sterker nog.

Ik weet vrijwel zeker dat als dat wel zo was geweest, schilders in de afgelopen 2500 jaar wel eerder op het cinemascope-formaat waren overgestapt.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.