De trui van Sara Lund


Sara Lund draagt een trui die is gebreid van wol van schapen uit IJsland. Het ontwerp is nieuw, maar traditioneel. En iedereen wil hem hebben. Om zelf een beetje Sara Lund te worden.

Volgens sommige kenners is Sara Lund een diagnose. Geesteswetenschappers, medici en psychiaters worden aangehaald, allemaal om het geval Sara Lund te duiden. Ze zou lijden aan een bepaalde vorm van Asperger, een populaire vorm van autisme sinds de aanslag op Pim Fortuyn. Sara Lund is volgens kenners een psychopaat, en feitelijk net zo gevaarlijk voor de mensheid als de mysterieuze misdadigers die ze door alle lagen van de Deense bevolking heen achtervolgt.

En hier gaat iets fout. Sara Lund is namelijk geen wie, maar een wat. Sara Lund is een personage in een TV-serie. Sara Lund is een verzameling woorden in een scenario, dat zo’n beetje wordt geschreven tijdens de opnamen van de Scandinavische serie ‘The Killing’. Sara Lund is de manier waarop actrice Sofie Gråbøl die woorden uitspreekt om van haar rol in The Killing iets te maken.

Sara Lund is een vondst, een bewuste omkering van onze manier van kijken.

Neem alle detectivepersonages uit de recente geschiedenis, hussel die Columbo’s, Sherlock Holmesen, Sam Spades en andere legendes door elkaar, laat die spelen door een vrouw met een lieve kop, een paar niet al te grote, decente borsten en trek haar een IJslandse trui aan die even vaak gewassen mag worden als de trenchcoat van Columbo.

Sara Lund is een kunstwerk.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.


Eén reactie op “De trui van Sara Lund”