Vin Jaune – Chateau Chalon


Niet meer dan vijftig hectare hebben ze, de pakweg 12 boeren die in Chateau Chalon  de speciale AOC-wijn mogen maken. Dat is zo’n vier hectaartjes de man/vrouw. Vier hectaartjes op de zuidhellingen rond het dorp, en dan alleen op die plekken waar ‘marne bleue’ in de grond zit. Geen kaas, maar een mergelsoort. En dan moeten ze hun Savagnin-druivenstokjes ook nog eens horizontaal planten, zodat ze ze niet eens machinaal kunnen oogsten, als ze al zouden willen. Niet meer dan 15 hectoliter per hectare levert dat op.

Maar ze kunnen er goed van leven, daar in die verste oostelijke uithoek van Bourgogne, die we ook wel Jura willen noemen. Er zijn mensen die het dé vakantiebestemming van de eeuw vinden.  Omdat je er zoveel water hebt, dat overigens vooral ’s zomers wordt aangevuld, als de rest van Europa onder hittegolven zucht.

En waar betalen ze die prachtig opgeknapte ruïnes op de rots van Chateau-Chalon van? Van een wijn die ze minstens zeven jaar moeten laten rijpen in een onafgesloten eikenhouten vat. De wijn verrot niet omdat er een prachtig laagje unieke schimmel op staat, die we ook kennen van de sherry. En onder die schimmel verdampt ongeveer eenderde van de wijn, zodat van iedere liter precies 62 centiliter overblijft. Wat heel toevallig weer de inhoud is van de Clavelin , de speciale fles die alleen gebruikt mag worden voor Vin Jaune. Tot zover de legendes.

En hoe smaakt dat dan? Goddelijk. Een heel erg bijzonder soort sherry-achtige smaak,  maar dan rijker. Moet ook, voor de minstens 35 euro die je voor zo’n fles betaalt.  Maar die kan je dan wel weer maanden goed houden, na opening. Hij is tenlotte al zeven jaar open geweest?

Dat vinden wij zuinige Hollanders dan weer prettig.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

,