Scheissegate #5: Contract met aanrander en choreograaf Goecke in Hannover ontbonden. Nederlands Danstheater gaat met hem door.


Vanmiddag werd op een persconferentie van de Staatsopera van Hannover bekend gemaakt dat het contract met choreograaf Marco Goecke ‘duurzaam is ontbonden’. Bovendien is hem de toegang tot de gebouwen van de Opera ontzegd. Deze sanctie volgt op een ernstig incident, afgelopen zaterdag, bij de première van een choreografie van Goecke in Hannover, waar hij balletdirecteur is. Omdat hij zich opwond over een negatieve kritiek van de dansrecensente van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, schold hij haar uit en smeerde een drol van zijn teckel Gustav in haar gezicht.

De Staatsopera zette de aanrander direct het gebouw uit, en schorste hem in afwachting van een definitief besluit over zijn toekomst. Het Nederlands DansTheater (NDT), waarbij Goecke is aangesloten als associate choreographer, en over wiens ballet In The Dutch Mountains de agressieve confrontatie ging, stelde zich afwachtend op, en haastte zich Goecke weer in genade aan te nemen toen hij excuses publiceerde.

Zwaardere beschuldigingen

Juist die excuses waren in Duitsland reden voor verdere stappen tegen de choreograaf, omdat hij feitelijk geen excuses maakte, maar zichzelf verdedigde door nog zwaardere beschuldigingen te uiten aan het adres van het slachtoffer.

Laura Berman, algemeen directeur van de Staatsopera van Hannover, verklaarde dat er nog uitvoerig gesproken is met de poepsmerende choreograaf, maar dat hij niet voor rede vatbaar bleek. Op de vraag van een aanwezige journalist of Goecke wellicht ook geholpen zou worden met het oplossen van de geestelijke problemen door de hoge werkdruk, antwoordde Berman dat dat voor Goecke een privézaak is, en dat hij tijdens hun gesprek er niet van wilde weten.

Praten met dansers

Waarom het nog tot vandaag duurde voordat Goecke definitief uit huis gezet is, lag volgens Laura Berman aan juridische en organisatorische obstakels.  Ze verklaarde dat het meteen duidelijk was geweest dat Goecke niet houdbaar was als balletdirecteur. Maar het had tijd gekost om de juiste oplossing voor de scheiding te vinden. Het was ook belangrijk geweest om te praten met het ensemble van dansers die nu in Hannover blijven werken.

Dat zoiets gevoelig ligt, is inmiddels ook in Nederland duidelijk geworden. Veel mensen uit de danswereld tonen begrip voor Goeckes actie, al keuren ze de daad op zich af. Wellicht wordt het tijd voor de directies van dansgezelschappen om hun staven en werknemers er opnieuw van te doordringen dat de vrijheid van pers ook geldt voor de kunstjournalistiek, en dat geweld tegen journalisten absoluut veroordeeld moet worden.

NDT onderneemt geen stappen

Het Nederlands Dans Theater laat in een reactie het volgende weten: “Zoals reeds aangegeven in ons statement van 14 feb jl. blijft NDT bij zijn besluit om de Nederlandse tour van In the Dutch Mountains voort te zetten; het werk is evenzeer een creatie van de dansers en het NDT-team. Op dit moment hebben we verder geen commentaar.”

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Dit post is oorspronkelijk gepubliceerd op this site

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.