Leiding geven begint bij jezelf. Leer daar meer over in deze podcast over LinC-ArtistiekLeiderschap is niet vanzelfsprekend, al lijkt het soms wel zo te zijn. Na een zeker aantal dienstjaren, of een paar leuke succesproducten, klim je omhoog en ga je leiding geven. Het is echter niet altijd gezegd dat je voor dat leidinggeven ook in de wieg gelegd bent. Voorbeelden te over van hoe het niet werkt. Van mensen die de leiding namen of kregen zonder dat ze die hadden. Of die leiding hadden maar niet kregen, of kregen maar niet namen.

Dat geldt ook in de kunst. Daar heb je zakelijk leiders en artistiek leiders, en die rollen spreken lang niet altijd vanzelf. Daarom heeft de Universiteit Utrecht het in 2013 ontwikkelde programma Leiderschap in Cultuur (LinC) nu ook uitgebreid met een speciaal programma voor artistiek leiders. Daar doen ook de mensen van mediastudies en filosofie aan mee, en het belooft pittig te worden.

Podcast

In deze podcast praat ik met Marjolein Verhallen en Paul Adriaanse van Bestuurskunde, Nanna Verhoeff van Media- en Cultuurwetenschappen en Iris van der Tuin van Filosofie en Religiewetenschap, plus artistiek leiders Lars Ebert en Jente Hoogeveen over wat dat nou is: leiderschap. En we hebben het over hoe je dat kunt leren.

De uitkomst zal menig mens verrassen: leiderschap begint bij jezelf. Zoals de oude grieken al zeiden: ‘Ken Uzelve’ en Rousseau dat uitbreidde tot: ‘wie zichzelf niet beheerst die beheersen anderen.’ Het programma, dat bestaat uit een zestal ‘labs’ of masterclasses, begint bij zelfkennis, en leidt via een stuk of vier dimensies (Waar sta je, waar ga je, wie staan er om je heen en wat is je echte doel?) tot nog veel meer zelfkennis, waarna je – geloof me, ik deed het programma in een iets andere vorm ook – beter in de wereld staat.

Maar je moet het vooral zelf checken. En onderweg leer een nieuwe taal, zoals je kunt horen in deze buitengewoon boeiende podcast.

Goed om te weten Goed om te weten
Er is nog plaats, aanmelden kan via de website: leiderschapincultuur.nl

Het bericht Leiding geven begint bij jezelf. Leer daar meer over in deze podcast over LinC-Artistiek verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.