Halve finales NBE Compositiewedstrijd via livestream vanuit Theater Junushoff te zien


AMSTERDAM – Van de ruim 100 inzendingen zijn 24 jonge componisten geselecteerd voor de halve finales van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) met als hoofdprijs een optreden met het NBE tijdens het Nieuwjaarsconcert op 1 januari (19:00 uur NPO 2). Dit zogenaamde Componistenweekend vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 november in Theater Junushoff in Wageningen. De beslissende concerten zullen op zaterdag en zondag om 19:30 uur worden uitgezonden via een livestream op Facebook en Youtube van het Nederlands Blazers Ensemble, waarna de jury een selectie zal maken van componisten die door gaan naar de allesbepalende Finale op 20 december in TivoliVredenburg.

De jonge componisten die nog in de race zijn:

Regio ZUID: Nora Gommers, Harm Kolen, Daan de Swart, Hieke Clerkx, August Vervuurt en Jasper de Bock
Regio OOST: Boyan Damianov, Nadine Rijpkema, Melle Wassink, Raphael van Alphen, Lola Cedès en Olav Rademaker
Regio WEST: Merijn Martens, Anna Rehling, Stijntje Booij, Casper Groep, Christiaan Blom en de band van Stijn Vergeer, Floris Verweij en Merel Verhagen
Regio NOORD: Rosa van Bommel, Robbin Kugul, Laura Kooistra, Silvan van den Boom, het duo Gunnar Wangen & Roman Wagemans en de band van Joni Spijkerman, Ruby Giles, Jente Borst, Sterren Martens, Tess Binee, Floran Damen, Tycho van Maanen, Corijn Koper, Anna Sieswerda, Ilse Boven en Yentl Steneker

Op zondag 20 december spelen de overgebleven componisten tijdens de Finale en gaat het om een plek in het Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw, Amsterdam. Het Nieuwjaarsconcert wordt uitgezonden op NPO 2 door BNNVARA op 1 januari om 19:00 uur. Na deze Finale zijn de drie componisten bekend die dan op het podium zullen staan met het NBE.

STA OP!
Het thema van de wedstrijd is dit jaar ‘STA OP!’
Nu even niet over corona. STA OP! Pak een stuk papier, een instrument of je computer. En componeer dan een stuk voor iemand, voor een idee, of voor iets dat het verdient om muziek voor te maken. Iets waar je voor op wil staan, of zelfs voor in opstand wil komen.
De kinderen van Lesbos, je oma, smeltend ijs van Groenland, toch de IC-artsen, K-pop, #blacklivesmatter, iets dat wél een standbeeld verdient. Hoe verrassender en opstandiger je idee hoe krachtiger.
Met tekst, zonder tekst, gearrangeerd voor het NBE, of alleen maar een mooi liedje.
Alles kan en mag.

Al meer dan 25 jaar bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert, voor iedereen t/m 18 jaar, haar kracht. Niets mooiers dan je eigen muziek te bedenken en die vervolgens uit te voeren met topmusici in een concertzaal met publiek!

SPEELDATA COMPONISTENWEEKEND
zaterdag 28 november, 19:30 uur Theater Junusshoff, Wageningen
zondag 29 november, 19:30 uur Theater Junushoff, Wageningen

OVER DE COMPOSITIEWEDSTRIJD
Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van vele (piep)jonge componisten voor de compositiewedstrijd. Componeren is niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. Of je het nu speelt, zingt, in je eentje, met je band, een vriend(in), muzikanten uit je eigen orkest, jazz- of steelband: alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat het zelf verzonnen is! De jonge componisten maken kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

MEER INFORMATIE
www.nbe.nl/compositiewedstrijd

Het bericht Halve finales NBE Compositiewedstrijd via livestream vanuit Theater Junushoff te zien verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.