Het is officieel: 15 miljoen extra voor Fonds Podiumkunsten


Op diverse plekken in het land worden momenteel de coronaregels met voeten getreden, omdat de champagne opengetrokken is. De gezelschappen en makers die voor hun bestaan afhankelijk zijn van het Fonds Podiumkunsten, en die allemaal door de adviescommissies goed bevonden werden, krijgen nu ook hun geld, zelfs als ze aan de verkeerde kant van de zaaglijn vielen. Het was al aangekondigd, het was ook al gelekt, maar nu is het dus officieel omdat het in de miljoenennota staat.

Bovenop de 15 miljoen spreekt het ministerie ook nog van 2 miljoen die wordt gereserveerd voor regionale spreiding in zes provincies, te weten Zeeland, Flevoland, Limburg, Drenthe, Overijssel en Friesland. Dat geld is niet nieuw, maar komt uit de eerdere structurele verhoging van het cultuurbudget van 80 miljoen per jaar, wat de bruidsschat was waarmee Ingrid Van Engelshoven ooit aantrad. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat het hier niet om het zogenaamde ‘kasschuiven’ gaat waarmee het ministerie de afgelopen regeerperiodes zoveel naam maakte.

Matching

In de Kamerbrief die vanmiddag uitging zegt de minister daarover: ‘Daarnaast volg ik het advies van de Raad voor Cultuur, om een extra impuls te geven aan de culturele infrastructuur in de provincies Flevoland, Friesland Drenthe, Zeeland en Limburg. Vanwege een vergelijkbare positie voeg ik Overijssel aan dit rijtje toe. Ik zet hiervoor de jaarlijks beschikbare € 2 miljoen van de matchingsregeling ‘Verbreding en Vernieuwing’ in. Op deze manier wordt de culturele infrastructuur, op plekken waar die nu minder stevig is, versterkt.’

Wat wel dankzij kasschuiven is gelukt, is de redding van Noorderslag en Scapino. Voor Scapino is nu het subsidieplafond voor de danssector verhoogd, wat ten koste gaat van het museaal aankoopfonds. Datzelfde fonds is ook de bron van een ‘projectsubsidie’ voor Noorderslag. Dat Groningse showcasefestival komt dus niet in de Basisinfrastructuur, maar moet nog vier jaar voort op basis van jaarlijkse toekenningen. Het museale aankoopfonds is dankzij deze acties wel 9,5 miljoen lichter, dus het is te hopen dat leden van het Koninklijk Huis de komende jaren geen uitverkoop van kunst gaan houden.

Ook Eindhoven krijgt vijf ton per jaar extra, voor het Next Nature Network, dankzij de VVD’er El Yassini.

Halvering korting

Omdat dit het vermoedelijk laatste begrotingsjaar is van D66-cultuurminister Van Engelshoven, benadrukt het persbericht nogmaals dat er in haar ambtsperiode nu in totaal 95 miljoen extra is gekomen op de cultuurbegroting. Het is nog te vroeg om verregaande conclusies te trekken. Het heeft meer bloed, zweet en tranen gekost dan goed is voor een gezond cultureel klimaat. Vooralsnog is het daarom slechts te beschouwen als bijna een halvering van de rancuneuze bezuinigingen van het PVV-VVD-CDA-kabinet dat Halbe Zijlstra voortbracht.

Dit halve herstel is niet voldoende om de culturele sector als vanouds door te laten gaan. Mocht er ooit een nieuw normaal komen na Corona, zal een totaal nieuwe inrichting van het subsidiestelsel onvermijdelijk zijn. Daarover kunnen de gesprekken nu voortgaan, met iets meer vet op de botten. Dat is winst.

PS: in een eerder artikel spraken we van de prijs die de VVD zou vragen voor de verhoging van het cultuurbudget. We weten nu dat die acht ton bedraagt. Het Fonds Podiumkunsten had immers 15,8 miljoen gevraagd, maar krijgt slecht 15. Moet er toch gesneden worden. Zo werkt Den Haag. 

Zie hieronder de nieuwe cijfers:

BIS 2021-2024 bijlage 2 fondsen

Bijlage 1 bij besluiten culturele basisinfrastructuur 2021-2024

Het bericht Het is officieel: 15 miljoen extra voor Fonds Podiumkunsten verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.