Nederland krijgt er een nieuwe, grote musicalproducent bij. Met een dik miljoen staatssteun.


We wisten het al, maar nu is het officieel. MusicalMakers gaat naar de plek waarvoor Circus Elleboog geen geld meer had. Het in grote haast opgerichte musical-lab ‘MusicalMakers’ waarmee de VandenEnde Foundation voor het eigen theater (DeLaMar) 750.000 euro subsidie wist binnen te harken, aangevuld met de minimaal 500.000 euro die samenwerkingspartner Stichting ROSE in Den Haag en Amsterdam kreeg, bracht vandaag het persbericht naar buiten.

Wij wisten dat natuurlijk vorige week al, en gisteren bevestigde Joop van den Ende het ook in een interview met De Volkskrant: hij is niet tevreden over de kwaliteit van veel nieuw musicalaanbod, en wil dat zelf nieuw ontwikkelen, met zijn eigen mensen. Voor zijn eigen club.

Tegen Hein Janssen vertelt hij:  ‘We merkten dat het musicalaanbod qua niveau naar beneden ging. Vooral nieuw gemaakte producties vielen tegen. Dan reserveer je in DeLaMar dus drie maanden voor Mandela, en blijkt dat een heel slechte voorstelling te zijn. Of je zit met zoiets als ’t Schaep met 5 Pooten opgescheept. Waarom wordt dat in vredesnaam gemaakt? Maar goed, het ontwikkelen van nieuw repertoire is het moeilijkste wat er is, en zeer kostbaar. Daarom is het goed dat er nu zo’n productiehuis voor nieuwe en cultureel diverse musicals komt.’

MediaLane

Van den Ende laat in dat interview ook weten dat hij geen kaartjes meer hoeft te verkopen. Die last rust nu inderdaad op de schouder van dochter Iris, die met haar bedrijf MediaLane in de voetsporen van haar vader is getreden. Zij is op zoek naar kantoor- en repetitieruimte, en zal dus naar alle waarschijnlijkheid ook intrekken bij DeLaMa-West, net als Rose Stories, dat via meerdere subsidieaanvragen is toegetreden tot zowel de basisinfrastructuur van Amsterdam, als die van den Haag.

Daarmee ontstaat duidelijk iets meer dan een klein onafhankelijk ontwikkellaboratorium voor nieuwe musicals. Albert Verlinde, tussen wie en Joop van den Ende volgens laatstgenoemde een ‘kilte’ ontstond nadat Verlinde het bedrijf Stage Entertainment van Van den Ende overnam, heeft er dus een grote concurrent bijgekregen. Met staatssteun.

Dat de meest knuffelbare mecenas van Nederland, die vlak voor de verkoop van Stage Entertainment persoonlijk 300 miljoen euro uit het bedrijf wegsluisde nu een beroep doet op overheidssteun voor het ontwikkelen van nieuw repertoire voor hoofdzakelijk zijn eigen theaters, blijft curieus. Dat dit mede mogelijk is gemaakt door een Raad voor Cultuur waarin zijn langjarige vriend en ondergeschikte  Erwin van Lambaert een prominente stem heeft, wordt steeds opvallender.

Het bericht Nederland krijgt er een nieuwe, grote musicalproducent bij. Met een dik miljoen staatssteun. verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.