Waarom je tussen 15 en 22 mei met koptelefoon op naar Simon McBurney moet luisteren #HF20


The Encounter, Complicit / Simon McBurney, foto: Alex Aitchison

We worden tamelijk doodgegooid met online theaterervaringen. Eerlijk gezegd mijd ik die. Ik vond theater altijd al iets om live te ondergaan. Klossende schoenen zijn verschrikkelijk, zichtbare consumptie bij het spreken kan ik momenteel even niet aanzien en het geluid is altijd matig. Ik wil live theater, en anders niet. Laat tv aan de tv-makers, die hebben daarvoor doorgeleerd. 

Toch ga ik nu een uitzondering maken voor een voorstelling die je tussen 15 en 22 mei aanstaande kunt meemaken. Met dank aan het Holland Festival. Dat komt omdat deze voorstelling vooral om het geluid gaat. Eigenlijk is het een live podcast, en sinds we in tijden van corona allemaal het liefst ontspannen met een koptelefoon op, moet je deze meemaken. Desnoods met het scherm uit.

Simon McBurney maakte in 2016 The Encounter, een audiospel waarvoor hij een opnametechniek gebruikte die verder gaat dan wat we nu met 8D voorgeschoteld krijgen. Ik maakte het mee in The Barbican, een fantastisch brutalistische zaal in Londen. het was anderhalve maand na de dood van David Bowie en ruim drie maanden voor het Brexitreferendum en bij het kleedkamerinterview na afloop stond ik ver binnen de tegenwoordig toegestane anderhalve meter naast mijn andere jeugdidool Kate Bush. Zulke dingen maak je alleen in Engeland mee. Dat ik nog een woord kon uitbrengen is een wonder.

Enfin: ik was al onder de indruk van de voorstelling en schreef een stuk, en adviseer je nu om je beste koptelefoon te zoeken en tussen 11 en 15 mei te gaan luisteren. 

Audio is het nieuwe video (I): McBurney’s theatrale podcast op #HF16

Het bericht Waarom je tussen 15 en 22 mei met koptelefoon op naar Simon McBurney moet luisteren #HF20 verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.