Zeeland is al gevallen. Waarom het behandelen van subsidieaanvragen voor het kunstenplan zinloos is geworden, maar misschien toch door moet gaan.


Op dit moment zitten ze nog allemaal te Zoomen of in een MS Teams meeting, de tientallen adviseurs en commissieleden die zijn aangesteld om de honderden subsidieaanvragen te beoordelen voor het nieuwe kunstenplan 2021-2024. Maar naar alle waarschijnlijkheid gaat het niet meer over de aanvragen, maar over hoe het nieuws te brengen dat de procedure wordt stilgelegd. De provincie Zeeland heeft woensdagmorgen al een besluit genomen, dus volgt de rest later vandaag en deze week. Alles hangt immers samen.

Toen ik vorige week contact had met mijn bronnen bij het ministerie was duidelijk dat ook daar getwijfeld werd aan nut en noodzaak van de huidige procedure. Alle optimistische plannen zijn immers geschreven op een wereld die sinds begin dit jaar ingrijpend en naar alle waarschijnlijkheid blijvend veranderd is. Ga je dan nu als commissie van gemeente, provincie of rijk besluiten dat een club plaats moet maken voor nieuwkomers, op basis van een plan waarvan alle onderdelen nu al op losse schroeven staan?

Anderhalve meter

Niemand kan nu iets zinnigs zeggen over publieksbereik, of eigen inkomsten in een wereld waar volgens de laatste inzichten ‘anderhalve meter’ de norm gaat worden. Je kunt dus oudgedienden en nieuwkomers niet beoordelen op een verleden dat nooit meer terugkomt en een toekomst die volslagen onzeker is. De minister sputterde vorige week nog iets tegen in de trant van: ‘maar die nieuwkomers moeten ook een kans krijgen’. Natuurlijk is dat waar, maar op dit moment is de hele sector kansloos. Dan ben je als nieuwkomer nog verder van huis.

Toch is er een goede reden om juist wel de advisering voort te zetten, meldt Henk Scholten, voormalig directeur van veel theaters en fondsen in een discussie op Facebook: ‘Ik suggereerde vorige week ook dat het misschien goed zou zijn om nu geen adviezen uit te brengen, maar ben daar na wat gesprekken toch van teruggekomen. Belangrijkste reden is dat nu adviseren op basis van de nu beschikbare budgetten in ieder geval een frontje kan zijn tegen mogelijke bezuinigingen. Bovendien gaat het om adviezen, de besluitvorming is overal pas in het najaar en dan weten we hopelijk wat meer dan nu.’

Volksvijandig

Scholten heeft een punt. Er komen ook nieuwe verkiezingen aan en de kans dat de Nederlandse bevolking een ruime meerderheid van cultuursubsidieliefhebbers aan de macht laat komen, is niet heel erg groot. Nieuwkomer Baudet beschouwt de bestaande kunstsector als volksvijandig. Dan is het slecht nieuws om met een volledig onttakeld ‘subsidiegebouw’ de nieuwe tijd tegemoet te treden. Dus zou het verstandig zijn om de advisering toch door te laten gaan, en de besluiten dit najaar aan de politiek over te laten. In die hoop dat die begrip toont.

Het zijn spannende tijden.

Het bericht Zeeland is al gevallen. Waarom het behandelen van subsidieaanvragen voor het kunstenplan zinloos is geworden, maar misschien toch door moet gaan. verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.