Podcast cultuupers tijdens Corona: blijf langer dan drie seconden stilstaan bij het werk van Emile Waagenaar. Plek zat.


(Volume podcast gecorrigeerd) Deze crisis zal het verdwijnen van kleine winkels, gerund door kleine zelfstandigen, versnellen. Al zou het mooi zijn wanneer acties om juist dáár je boodschappen te doen iets uitmaken, de concurrentie met het gigantische aanbod van de grote online ketens is bijna niet te doen. Daarom moeten we ze koesteren zolang ze er nog zijn. En niet morren als we een paar procent meer krijt zijn aan een artikel dat net niet precies is wat we zoeken.

Ook fotografen hebben het moeilijk. Want het is lastig foto’s nemen als iedereen binnen blijft en je nergens op bezoek mag als zeventiger. Nog lastiger is het om te exposeren als alle galeries dicht zijn.

Gelukkig voor Emile Waagenaar is zijn nieuwste expo voor iedereen te zien. Als je met de fiets of te voet de parkeergarage van het Chassé-theater binnengaat (met de auto kan ook, maar waarom zou je) bevind je je in de 3sec Galerie. Langs de wanden van de toegangstunnel wordt geëxposeerd.

Kleine ondernemers

Dit keer dus extra reden om met de benenwagen te gaan, want de foto’s van Waagenaar zijn het waard met aandacht bekeken te worden. Zeker in deze tijd. Hij fotografeerde in opdracht van het Bredaas Archief kleine winkeliers in hun winkel. Het is een project waar hij elke paar jaar op terugkomt, en je ziet precies waarom de kleine winkel iets is om te koesteren.

Waagenaar vertelt over het bijna antropologische werk dat hij doet: kleine winkeliers zijn een apart slag ondernemer, zo valt te beluisteren in deze podcast. We gaan ze nog missen. Met hun persoonlijke aandacht, en aparte grillen.

Het bericht Podcast cultuupers tijdens Corona: blijf langer dan drie seconden stilstaan bij het werk van Emile Waagenaar. Plek zat. verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.