Steunpakket voor de cultuursector: subsidies lopen door, huurachterstand mag, en vraag alsjeblieft je geld nog even niet terug.


Het is geen 50 miljard, zoals in Duitsland, maar het is meer dan niks: de steunmaatregelen die Minister Ingrid van Engelshoven vandaag heeft afgekondigd voor de zwaar getroffen culturele sector. En, wie weet, biedt dit openingen een paar dingen na deze crisis eens helemaal anders te gaan doen. Zo is het prachtig dat de rijksmusea even geen huur hoeven te betalen (drie maanden), maar kun je ook voorstellen om dat gedoe met vestzakken en broekzakken hierna om te gooien. Waarom subsidieer je als overheid een instelling die vervolgens een aanzienlijk deel van die subsidie weer rechtstreeks retour afzender doet, maar dan aan een ander loket, namelijk de vastgoedafdeling/rijksgebouwendienst, of wie daar ook rijk van wordt.

Nu ja, het is maar een dingetje. Mooi voor nu natuurlijk dat het Rijk zelf even niet moeilijk gaat doen over of je je wel aan je subsidievoorwaarden houdt. Geld voor het derde kwartaal wordt alvast overgemaakt, zodat openstaande rekeningen kunnen worden betaald, ook aan freelancers en zzp’ers. Waarvoor dank, mede namens heel veel vakgenoten.

Verboden of niet?

Verder zijn er nog wel wat vragen. Zo is voor veel instellingen helemaal niet duidelijk of hun activiteiten nu verboden zijn tot 1 juni, of dat ze – bij dicht blijven na 6 april – in gebreke zijn. Heeft met de haast van het vorige decreet te maken, omdat toen alleen vergunningsplichtige evenementen onder de ban vielen. Lastig als je wilt afgelasten, maar geen wettelijke grond hebt, dan ben je namelijk verplicht alle kosten te voldoen en mogelijk zelfs schadevergoedingen te betalen. Minister Ingrid van Engelshoven zegt nu toe dat daar op uiterlijk 31 maart 2020 duidelijkheid over komt. Dat is alvast fijn voor kleinere galeries en kunstgebouwtjes, waar maar een paar mensen binnen kunnen. Voor de grotere gelegenheden is het lastiger.

Wanneer blaas je bijvoorbeeld een popfestival af en wat doe je met de al verkochte kaartjes? De minister roept nu burgers op om zo mogelijk niet geld terug te gaan vragen. Want, voor alle duidelijkheid, daar heeft iedere burger wel recht op. Kaartje gekocht, dat is een overeenkomst, en als er niet geleverd wordt, is de overeenkomst ontbonden en moet het geld terug. Sinds 1 januari van dit jaar gelukkig ook inclusief de soms absurd hoge ‘servicekosten’. Allemaal te vinden in de – op 1 januari van dit jaar vernieuwde – algemene bezoekersvoorwaarden.

Interne mail VNPF

Maar nu is er dus stront aan de knikker. Coulance van bezoekers, daar kun je om vragen, maar je mag het niet afdwingen, dat beseft de sector zelf ook. Zijn vouchers dan de oplossing? De minister zegt dat ze dit gaat onderzoeken.  Uit een interne mail van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), die we te zien kregen, stuurt de popsector er nu op aan om tot 1 juni even niets terug te betalen of nieuwe data te beloven aan klanten die hun geld terug willen, ook al is dat om te storten in een potje voor noodlijdende sessiemuzikanten.

Met deze interne afspraak hoopt de sector als één blok te kunnen optreden, en sterk te staan wanneer de overheid nog met aanvullende maatregelen komt, zoals de door de minister genoemde voucher.  Ze zal daarbij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat zaken niet te verplaatsen zijn, artiesten niet meer voorhanden, of de bezoeker simpelweg niet kan of wil. Wie moeilijk wil doen, en als bezoeker in zijn recht wil staan, kan dus met een eenvoudige eis om zijn geld terug te krijgen de hele popsector om zeep helpen. Diegene kan dan de geschiedenis ingaan als ‘Krent 0’.

Lees hier het hele persbericht van de minister:

 

 

Het bericht Steunpakket voor de cultuursector: subsidies lopen door, huurachterstand mag, en vraag alsjeblieft je geld nog even niet terug. verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.