De belangrijkste vraag in elk interview


‘Wat is je lievelingskleur?’

Als we het aan kinderen zouden overlaten, stelde je deze vraag in elk interview met wie dan ook. Schattig, niet? We lachen er graag om, wij, de volwassenen en natuurlijk helemaal wij, de professionals. Toch is het helemaal niet zo’n rare vraag. Sterker nog, de vraag kan een bijzonder goede introductie zijn van een spannend gesprek. Stel je alleen al even voor wat er zou kunnen gebeuren als de geïnterviewde ‘Blauw.’ antwoordt, en jij daarop reageert met ‘Waarom?’.

Waarom dit interview?

Bij dat ‘Waarom?’ begin je het verschil te maken tussen nieuwsgierig medemens en professioneel interviewer. En vreemd genoeg is dat ook de vraag die kinderen als eerste leren stellen, tot je er gek van wordt. Wat je als professioneel interviewer alleen nog moet doen is jezelf die waarom-vraag stellen bij elke ‘waarom?’-vraag die je stelt: ‘Waarom wil ik dit weten?’ 

Het antwoord op die vraag is helemaal niet zo makkelijk. Maar dat is dus wel de belangrijkste vraag van elk interview.

Mijn vader gaf mij ooit het beste advies mee dat hij me in zijn korte leven mee kon geven: ‘durf domme vragen te stellen.’

Ik heb ondervonden hoe moeilijk dat is.

Leren interviewen?

Interviewen is luisteren, en luisteren is best een dingetje. Ik geef daar training in. Binnenkort weer. Blijf op de hoogte.

Blijf op de hoogte

* indicates required
Houd me op de hoogte van deze workshops
Email Format
Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

,