Ondernemers leveren een Z in om bij de vakbond te mogen


 Sinds een kleine maand spreekt de FNV niet meer over ZZP’ers. Ook de PvdA schijnt ermee opgehouden om de aloude Zelfstandige Zonder Personeel een Zelfstandige Zonder Personeel te noemen. Mijn gesprekspartners bij de NVJ (de journalistenafdeling van de vakbond) corrigeren zichzelf nu nog steeds: Zelfstandigen Zonder Personeel zijn vanaf nu Zelfstandige Professionals. Freelancers zijn ook van naam veranderd.

Dus.

“What’s in a name?” vraagt u zich af. Nou, veel, zeg ik dan terug. Wie zich Zelfstandige Professional noemt kent zichzelf  een handicap toe. Een Zelfstandige Professional is namelijk een professional die zelfstandig is, terwijl de ZZP’er een onderneming voert die toevallig even geen personeel in dienst heeft.

[Tweet “De ZZP’er is een onderneemster die in iedere mogelijke marktvraag een kans ziet “]

Voelt u hem al komen?

De ZP’er, de nieuwe lieveling van de vakbond, is iemand die noodgedwongen zelfstandig is, oftewel, onder druk van de economische omstandigheden niet in loondienst werkt. Een ZP’er is de happy single van de huwelijksmarkt: zij roept wel dat zij het reuze naar haar zin heeft met haar vrienden in de kroeg en op avonturenvakantie, maar eigenlijk wil ze dolgraag trouwen en kindertjes krijgen. Want trouwen en kindertjes krijgen is de norm. En de vakbond wil graag de norm stellen. Daarom moet de ZP’er eigenlijk ook geholpen  worden zoals mensen in loondienst geholpen worden.

De ZZP’er daarentegen voert een onderneming zonder personeel. De ZZP’er is geen happy single, maar gewoon een onderneemster die in iedere mogelijke marktvraag een kans ziet. Ze is de hele tijd op zoek naar nieuwe markten om te veroveren. In de huwelijksmarkt-analogie is de ZZP’er niet de stiekem graag getrouwde single, maar degene die een huwelijksbureau opzet, een relatiesite begint of een nachtclub opent, omdat ze slim is en geld wil verdienen. En dan misschien zelfs wel personeel in dienst moet nemen. Maar liever niet natuurlijk, want dan krijgt de ZZP’er als ZMP’er te maken met een vakbond die allerlei eisen gaat stellen aan haar omgang met het personeel. CAO’s enzo.

[Tweet “Wie zich Zelfstandige Professional noemt kent zichzelf dus een handicap toe. “]

Wie zich Zelfstandige Professional noemt kent zichzelf dus een handicap toe. De zelfstandigheid is een noodzakelijk kwaad, want de nadruk ligt op ‘professional’, ofwel ‘beroepsbeoefenaar’. En als beroepsbeoefenaar kun je voor bescherming terecht bij een vakbond.

Als ondernemer heb je natuurlijk niets te zoeken bij een vakbond. Want ondernemers zijn vanouds de vijand van de vakbond. Het is dan ook logisch dat de vakbond de Zelfstandige Professional royeert zodra deze zo succesvol is in haar onderneming dat zij onzelfstandige professionals kan inhuren.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

,

8 reacties op “Ondernemers leveren een Z in om bij de vakbond te mogen”