‘t Elzenveld – Antwerpen


Het is zo’n hotel waar gewone stervelingen zelden komen. Tenminste: als toerist zul je niet snel geneigd zijn om een kamer te boeken in een ziekenhuis. Want daar lijkt het een beetje op. Residentie ’t Elzenveld ligt in het centrum van Antwerpen in een complex dat bouwkundig moeilijk los te zien is van het aanpalende  Elisabethziekenhuis. Het is een voormalig abdijklooster en dat merk je aan alles. De lange gangen, de kamertjes en – vooral – de ontbijtkluis stralen dat ‘je ne sais quoi’ uit dat hoort bij religieuze gebouwen. The horror.

De televisie biedt alle feestkanalen die bij een congrescentrum horen, al trof ik bij mijn laatste bezoek sporen aan van een bezoeker die vertwijfeld aan alle zenders had lopen klooien, waardoor er alleen nog CNN en Nederland 2 te krijgen waren.

Bij mijn tweede bezoek trof ik een veel luxere kamer dan de eerste keer, maar de ontbijt’ruimte’ was dezelfde. Het klooster heeft een stuk gang met ramen zonder uitzicht waarin je onder het toeziend oog van een echte madam je croissantje en je eitje mag oppeuzelen. Geen krant of tijdschrift waar de eenzame reiziger zijn wakker wordende hoofd in mag verbergen. Om 10 uur precies doet de mevrouw de deur in het slot, terwijl je nog binnen zit, en maakt je duidelijk dat je een minuut geleden nog wel een tas koffie kon krijgen, maar nu niet meer.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

,