Blackland РKr̩tak̦r


Inktzwart variété van een theatraal genie

 

Door Wijbrand Schaap

Rotterdam

Sommige mensen zijn een beetje sceptisch over het nieuwe Europa. Die denken dat we met de tien nieuwe lidstaten een zootje ongeregeld hebben toegelaten tot onzer intiemste delen. Dat in landen als Hongarije alleen maar barbaren rondlopen, aan wie de basisbeginselen van de beschaving nog moeten worden bijgebracht. Na gisteravond kunnen die Eurosceptici gerust gaan slapen. De Hongaren zijn nog veel banger van ons. Dat schept een band.

Het Hongaarse theatergezelschap Krétakör is van een zeldzaam hoge kwaliteit. Nu, zo halverwege het festival Paradise Regained, ter ere van het Nederlands EU-voorzitterschap, blijkt dat het eigenlijk gewoon het beste gezelschap is van het hele nieuwe Europa. Afgelopen zaterdag veroverde het clubje acteurs onder leiding van theatergenie Árpád Schilling Utrecht al met een prachtige voorstelling van Tsjechov's 'Een Meeuw'. Maandag en dinsdag is die voorstelling nog in de Rotterdamse Schouwburg te zien en ik adviseer u om al uw vooroordelen te laten vallen en nu gewoon eens te gaan kijken. De voorstelling wordt door een tolk in uw oor vertaald, dus dat kan ook al geen bezwaar zijn. U zult niet teleurgesteld worden. Tenminste niet zo, als u nu zult zijn, wanneer u beseft dat u niet ben gaan kijken bij Blackland, het stuk waarmee Krétakör gisteren in de Rotterdamse Schouwburg stond.

Blackland is een keihard stuk circusachtig variété, waarmee Árpád Schilling de aansluiting van het oude Europa bij het nieuwe Europa 'viert'. Het oude, keizerlijke, Hongarije is veranderd in een staatje vol kleinburgerlijke fascistjes, die Zigeuners en Roemenen minstens even erg haten als de Joden en zichzelf. De totale bevolking is met het einde van het communisme in shock geraakt, nog verergerd door de manier waarop het kapitalisme op dit moment alleen maar zorgt voor meer corruptie en minder kwaliteit van leven. De beroemde sexy uitstraling van de Hongaarse vrouwen is reden voor misbruik, dat in principe al kort na de geboorte begint. De Hongaren zijn zo depressief van de nieuwe tijd, dat ze massaal vergeten kinderen te krijgen, en dat de rest van de zwangerschappen van pure balorigheid wordt geaborteerd.

En al deze inktzwarte mededelingen worden ons gedaan op een manier die theatraal perfect in elkaar zit, die enorm overtuigt, en met verschrikkelijk vlijmscherpe humor wordt gebracht. Het is zo ijzersterk, dat je gaandeweg steeds nederiger wordt. Wat staan we er met onze zojuist verloren onschuld nog goed voor, in vergelijking tot hen, niet meer dan duizend kilometer verderop. En ze maken er ook nog eens veel beter theater over dan ik hier ooit heb gezien.

 

Gezien: Krétakör met Blackland. Gisteravond in de Rotterdamse Schouwburg. Krétakör is met The Seagull nog te zien op 15 en 16 november in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Meer inlichtingen: www.paradiseregained.nl

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,