Platonov – Barre Land: Een niet te missen feest


Utrecht – Blij, verkwikt en verliefd. Het komt zelden voor dat je in zo’n toestand uit een theatervoorstelling komt. En echt, het heeft niets met Valentijnsdag te maken. U kunt het zelf gaan beleven door één van de voorstellingen van Platonov te gaan zien. ’t Barre Land, de Utrechtse jonge hondenclub rond Jacob Derwig, viert al tien jaar lang feest met theater, en deze voorstelling zet daar een voorlopige kroon op.

Derwig is met recht één van de beste acteurs van Nederland. Toneelgroep De Trust uit Amsterdam heeft een paar jaar van hem mogen genieten. Zijn Hamlet was legendarisch. Maar Derwig kon slecht aarden in Amsterdam. De fusieplannen van de Trust met Art&Pro deden voor hem definitief de deur dicht. Hij stort zich vanaf nu full time op ’t Barre Land. En nu moet het wel heel raar lopen wil dat theatercollectief niet met stip het komende kunstenplan binnenstormen. De grote jongens moeten oppassen.

Platonov is Tjechovs oerstuk. Het bevat alle ingrediënten van zijn latere werk, maar dan nog in ongepolijste vorm. Precies het soort teksten waar ’t Barre Land graag de tanden in zet. Derwig bewerkte het stuk zelf en speelt er de hoofdrol in. Het is bijna een negentiende-eeuws sterrensysteem op die manier, ware het niet dat ’t Barre Land zo’n sterk collectief is. Iedereen schittert, zelfs de minder begaafd acterende leden die het clubje van theaterwetenschappers en professionele acteurs rijk is.

Maar de allergrootste ster van deze voorstelling is niet eens Jacob Derwig zelf. Hij is briljant als de super depressieve titelheld die niet overweg kan met zijn aantrekkingskracht op vrouwen, maar even briljant, en daar nog een trap boven, staat de Vlaamse actrice Veerle van Overloop de sterren van de hemel te spelen. Wat een uitstraling, wat een humor, wat een schoonheid, wat een intelligentie. Je moet wel een hele grote zuurpruim zijn wil je daar niet gestrekt voor gaan.

En zo ontstaat er in Utrecht opeens iets prachtigs: Dirk Tanghe’s Paardenkathedraal gaat als een speer, Theatergroep Aluin bracht vorige week een briljante Oresteia uit, en nu dit. Iemand in de hemel heeft dat rare stadje opgemerkt. Het publiek weet het, want de zalen zitten vol. Nu Rick van der Ploeg nog. De staatssecretaris van Cultuur kan zijn beurs trekken. Het theater van de nieuwe eeuw staat klaar.

Voorstelling: Platonov (Tjechov) door ’t Barre Land. Vertaling:
Jacob Derwig. Met o.a..: Veerle van Overloop, Jacob Derwig en Vincent
van den Berg. Gezien: 11-2, Utrecht. Tournee t/m 6-5.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,