Om orde te scheppen moet je eerst chaos creëren.


Er zijn natuurlijk veel redenen om niet te schrijven. De afgelopen anderhalve maand heb ik geen redenen gehad om niet te schrijven en dus heb ik ook als een beest geschreven. Alleen niet aan Het Boek. Dat noemen we een klassiek writers block. Wel schrijven, maar Dat Ene Project uitstellen.

Omdat? Tal van redenen, smoezen, andere bezigheden, drukte, Holland Festival, mooi weer. Maar ondertussen heb ik me wel aan mijn  eigen ervaringslessen gehouden: veel nadenken. Dat is ook veroorzaakt door de nieuwe software. Opeens heb je een pakket in handen dat gemaakt lijkt om snel te werken, de zaken goed op een rijtje te krijgen en in één keer naar het einddoel te snellen. Dat is natuurlijk niet waar, net zo min als een goed film-editing programma je opeens een goede film laat maken. Zo gek ben ik ook niet.

Wat het wel doet, is je je laten nadenken over structuur en doelstellingen. Maar daar kun je dus te veel over nadenken. Ik merkte dat. Ik dacht zo lang na dat ik uiteindelijk niks meer schreef. Niet goed.

Euforie

Gelukkig woont er een echte schrijver in huis, en die had een leuk eurekamomentje, een paar weken geleden. Ze heeft weken, maanden geschreven, en opeens was daar het moment om alles uit elkaar te gaan halen en te gaan monteren. Niks definitiefs, maar alle losse scènes, verhaallijnen en detailopnames bleken opeens op een niveau te zijn, waarop ze alles op de grond kon leggen en verbanden kon gaan zien.  Licht euforisch momentje dus, en daar kwam die scrivenersoftware dus opeens wel van pas. Die is bij uitstek geschikt voor zulk knip- en plakwerk. Die maakt het zelfs leuk.

Dat euforiemomentje van mijn schrijvende partner was voor mij ook een eye-opener. Ik was veel te vroeg aan het einde gaan denken. Allerlei dingen die ik pas werkelijk zou kunnen beslissen wanneer ik het materiaal in zijn ruwe vorm voor me zou zien.

Maar dan moet je dus eerst dat materiaal in zijn ruwe vorm gemaakt hebben.

Daar ben ik nu aan bezig. Dat is een bevrijding: eerst chaos creëren, dan pas aan orde denken.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.