Dit kun je leren van Cat Person: hoe je de beste dialogen in je verhaal krijgt. (Laat niemand vooral iets zeggen)


Ik heb ooit een stukje geschreven over ‘pinteren’. In mijn verhandeling verweet ik toneelschrijver Lot Vekemans dat haar dialogen teveel aanleiding gaven tot pinteren. De acteurs stonden de hele tijd dingen niet te zeggen. Op zo’n manier dat wij snapten wat ze niet zeiden. Het irriteerde mij. Het was voor mij zelfs reden de voorstelling ‘Gif’ als recensent af te keuren.

Daarna werd het dus een geweldige hit. Inmiddels is het in 19 talen vertaald en wordt het overal ter wereld gespeeld. Hoe mis kun je het hebben. De recensent heeft niet altijd gelijk.

Stilte

Inmiddels weet ik dat er niets mooiers is dan zwijgende personages, niets spannender dan een gesprek dat stilvalt en niets veelzeggender dan een acteur die alleen maar kijkt. Dat geldt voor het toneel. Dat geldt ook voor verhalen. Het grootste verhaal vertel je door het niet te vertellen.

Deze tip zal dus wel tot veel gepinter leiden. Als je niet oppast. Dat je iemand iets heel mysterieus’ laat zeggen, waarna iedereen eerbiedig zwijgt. Dat noemen we dan monumentaal pinteren. Daar moet je dan meestal weer galmende muziek, stormluchten en grootsheid bij denken. Zoiets als Ayn Rands The Fountainhead. Ook een hit, maar wel een boek dat ik volgens mij terecht haat.

Cat Person

Wil je weten hoe je dingen goed verzwijgt, kun je terecht bij de allernieuwste hype op literatuurgebied: het korte verhaal ‘Cat Person’ van Kristen Roupenian, dat vorige maand in The New Yorker stond. Het verhaal ging viraal op sociale media en heeft haar inmiddels een contract opgeleverd dat meer dan een miljoen waard is. Voor een debutant is dat best veel.

De kracht van het verhaal zit hem niet eens in het verhaal zelf. Het zit hem in wat de personages niet zeggen. Redelijk makkelijk in een relatie die zich via sms ontwikkelt. Maar best een ding om goed op te schrijven. Mensen die in een gesprek elkaar niet vertellen wat ze vertellen. Maar dat dus wel aan jou als lezer meedelen. Of niet. Soms nog beter.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar zwijgdialogen die je zelf aan kunt dragen. Mocht je tijdens de kerstdagen tijd hebben: stuur me een voorbeeld!

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

,