Zorg dat je concurrent van een berg springt. (de weg naar de top gaat niet over rozen)


De grootste angst van iedereen die iets creatiefs doet, is niet uniek zijn. Dat geldt al helemaal voor schrijven. Daar heb je namelijk niets voor nodig. Behalve een beetje inspiratie, wat talent en tijd. En natuurlijk doorzettingsvermogen. En een publiek. En fans. En…

Enfin. Er zijn bijna evenveel websites en blogs en bureaus die mensen leren schrijven, als er mensen zijn met schrijfambitie. En nee, het zijn er geen 600.000, geen 1 miljoen, hoogstens 60.000. Nog steeds aanzienlijk, maar wel overzichtelijk. Er is dus niet zoveel reden om bang te zijn voor uniciteitsverlies als je wel een echte ambitie hebt om te schrijven.

Is de aarde plat?

Ik kijk al een tijdje rond op Quora. Een buitengewoon nuttig en informatief, maar dominant Amerikaans platform voor serieuze kennisdeling. Ook over bloggen, journalistiek en schrijven. Er zijn op Quora bijvoorbeeld ook hilarische discussies bij te wonen over waarom de aarde toch plat is, Europa primitief en de Amerikaanse gezondheidszorg de beste van de wereld.

Maar dus ook veel over schrijven. Mensen willen graag de beste tips en trucs leren, en anderen zijn altijd tot hulp bereid. Vandaag trof ik een hele leuke, die ik je niet wil onthouden. Iemand vroeg: ‘Wat zijn de beste oefeningen om een betere schrijver te worden?‘. Eva Guitierrez, die sinds 2015 in het vak zit, vertelde dat ze iets fantastisch had geleerd uit dit artikel. De schrijver daarvan betoogt dat het uiteindelijk gaat om de inhoud van wat je te vertellen hebt, en niet primair om de techniek van het vertellen. Een open deur, maar volgens deze Quora-helper ging het eigenlijk maar om een zin: “To accrue life experiences, you have to travel, network, be uncomfortable, learn and inform, be open, and fail.”

Geniale tip

Dus had ze 8 maanden geleden al haar spullen verkocht, de laatste restjes geld op een creditcard geladen en een laptop aangeschaft. Zodat ze als een bezetene life experiences kon gaan opdoen. Een soort ‘Ik Vertrek’ maar dan heftiger. En dan dus daarover schrijven.

Toen bedacht ik: geniale tip heeft ze bedacht. Wat zeg je tegen iemand die succesvol wil worden in jouw werk? Ga je je concurrenten trainen? Dat vond ze te gevaarlijk. Nee. Je vertelt die aanstaande concurrent dat hij iets heel moeilijks moet gaan doen. Zijn huis en familie achter zich moet laten, alle schepen moet verbranden. Volgt hij die tip op, ben je in 99 procent van de gevallen verlost van de concurrent.

Meestal gaat het namelijk goed tot mensen erachter komen hoe duur benzine is, hoe saai parkeerplaatsen, hoe nat de winter, hoe moeilijk de taal, hoeveel tol een snelweg kost en hoe slecht de wifi is. Veel van die types komen niet aan schrijven toe, omdat het overleven zelf al experience genoeg vraagt. Zeg tegen je concurrent dat hij zonder klimijzers die steile berg moet beklimmen en je weet bijna zeker dat hij tijdens de poging zal sneuvelen.

Huiskamerwijsheid

Van ‘alles verkopen en veel ervaringen opdoen’ word je niet per se een beter blogger of schrijver. Neem een voorbeeld aan Montaigne. Hij schreef in de 16e eeuw een oeuvre aan essays bij elkaar waar mensen tot vandaag nog levenslessen uit trekken. Hij is naar verluidt nooit zijn kamer uit geweest.

Het gaat de schrijver van de oorspronkelijke tip dan ook niet om het letterlijk nemen van ‘reizen, netwerken, ongemakkelijk voelen, leren en informeren, open zijn en mislukken’. De auteur, Case Kenny, zegt eigenlijk alleen maar dat je eerlijk en authentiek moet zijn. Nu is dat ook een gemeenplaats van jewelste. Het is ook iets wat niet te leren is, hoezeer kunstopleidingen hun best ook doen.

Lezen

Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat Guiterrez haar bron niet echt goed gelezen heeft. Ze zocht slechts naar bevestiging van een wens die ze toch al had, en keek niet verder. Het is best opvallend hoeveel mensen dat doen. Selectief lezen.

Dat leidt tot maar één echt belangrijke tip voor iedereen die wil leren schrijven: leer lezen, en lees zo veel en zo vaak als je kunt. En lees vooral goed.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.