Ben Hur is keiharde kerstvoorstelling – De Ploeg


Amsterdam (GPD) _De paardenrace is weergaloos. Die kunnen de heren en dames van De Ploeg in hun zak steken. De scène waarin de joodse slaaf Ben Hur het in een race met vierspannen opneemt tegen zijn oude vriend Messala is krachtig overgezet naar het theater. En dat is een hele prestatie, met een Riverdance voor negen acteurs en een paar lappen stof.

In de wereldberoemde spektakelfilm Ben Hur uit 1959 is die scène groots en letterlijk meeslepend. De gigantische paardenrenbaan, met die enorme marmeren beelden, de tienduizenden figuranten en de vele liters bloed laten helemaal niets aan de verbeelding over, zeker niet wanneer je de film terugziet op het gigantische formaat waarop hij oorspronkelijk werd uitgebracht. Dat De Ploeg zo’n film eens aan zou gaan pakken, leek in eerste instantie ook een uitstekend idee. Immers, Viggo Waas, Joep van Deudekom, Genio de Groot en Peter Heerschop, samen bekend als NUHR, hebben samen met Titus Tiel Groenestege en Han Römer al vaker met veel succes grote voorstellingen gemaakt. Er was een geniale Driestuiveropera, een hartverscheurend goede Festen, waarin Han Römers vader Pieter een mooi dubieuze hoofdol speelde, en een paar jaar gelden was daar Vendetta. In die voorstelling deed De Ploeg The Godfather deel vier inclusief een samenvatting van deel 1 t/m 3. Het succes van die reeks heeft de mannen misschien een beetje overmoedig gemaakt. Waarschijnlijk hebben ze ooit eens geroepen: ‘nu gaan we ook Ben Hur doen.’, zonder dat iemand van te voren even goed gekeken had naar wat dat nou eigenlijk precies voor film was.

En daar kwam de koude kermis. De film nog eens terug zien, dat is schrikken: het is eigenlijk gewoon een heel kwezelig verhaaltje over een vrome Jood die Christen wordt en een Romein die niet te vertrouwen blijkt. Voor de rest gebeurt er niet zoveel, behalve dan die massascènes en die zeeslag en die paardenrace. Dat is een te dun verhaal voor een ploeg van in totaal 9 acteurs en cabaretiers, want voor dit spektakelstuk zijn ook nog Beppie Melissen (Carver), Sophie van Winden en Erik van Muiswinkel ingevlogen.

Al zoekend en bedenkend zijn al deze keien er niet uitgekomen. Ze haalden zelfs met De Familie van der Ploeg nog een oud succesnummer onder de mottenballen vandaan. Deze familie die ter gelegenheid van het kerstfeest het verhaal van Ben Hur nog eens naspeelt, slaagt er alleen niet in om het verhaal van enige actuele body te voorzien.

Terwijl ze zo hard proberen. Er is een schennisplegende nonkel, er zijn onechte kinderen, er wordt wat afbeledigd en in alles zorgen ze ervoor dat Ben Hur geen familievoorstelling wordt. Daarvoor zijn een paar van de grappen te hard. Ook het geloviger deel van het publiek moet het ontgelden, in de vaak briljant gevonden, maar helaas ook te vaak al te melige oneliners en woordspelingen waar De Ploeg patent op heeft.

Dat er toch tenminste nog de helft van de tijd hartelijk gelachen kan worden om een voorstelling die veel weg heeft van Monty Pythons legendarische Jezusfilm Life of Brian, is een pluspunt. Dat het lachen je tegen het einde vergaat is dan jammer. Niet omdat de toon dan extreem hard wordt, maar gewoon omdat het een beetje saai wordt. Je voelt dan ook teveel dat ze dat hele Ben Hur verhaal eigenlijk een beetje niks vinden. En dat gevoel brengen ze dan weer net iets te goed over op het publiek.

Gezien: Ben Hur door De Ploeg. Première in Carré Amsterdam. Tournee door heel Nederland t/m 31 januari. Inlichtingen: www.nuhr.net

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.