Ritsaert ten Cate (1938-2008)


Zoals elders te lezen, Jan Zoet heeft al geschreven wat het belang van Ritsert ten Cate is geweest voor het theater van na de oorlog. Begonnen in een boerderij ver buiten Amsterdam heef deze culturele ondernemer avant la lettre van Nederland een belangrijk land gemaakt. Mickery is jarenlang het mekka van theaterliefhebbers geweest. DasArts de belangrijkste opleidingvoor wie verder wilde komen.

Nu is hij weg.  Terwijl het Nederlandse theater smacht om een visionair als Ritsaert ten Cate. Die ooit in een lezinkje grapte dat hij het Postmoderne Theater had uitgevonden. Immers, bij een moeilijk te omschrijven voorstelling van – ik meen – Liz Lecompte was er twijfel over wat er als omschrijving in het programmaboek moest komen. Hij gokte: doe maar ‘postmodern’, want daar schermen ze in de beeldende kunst ook al mee. De rest is geschiedenis. Net als Ritsaert nu. We gunnen hem een plekje in een hiernamaals waar hopelijk veel in containers wordt rondgeragd, veel special effects de hemel kleuren en de engelen extreme performance artists zijn.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,