Opening – Festival a/d werf 2008: Transwijk heeft de lekkerste tuinen


[youtube Vjf_KhVsHik 100%]

Ze was verbijsterd. Een maandje terug nog wilde ze er eigenlijk niets van weten, de imker uit de Utrechtse wijk Zuilen. ,,Honing is honing, dat maakt in deze stad niets uit.” Het project van de Parijse imker-kunstenaar Olivier Darné vond ze curieus, al deed ze er graag aan mee voor de leut. Maar wat blijkt? Stadshoning is niet alleen lekkerder dan plattelandshoning, maar per wijk verschillen de smaken ook nog eens merkbaar.

 Van de vier wijken van Utrecht smaakte Leidsche Rijn het slapst, was de Honing uit Wittevrouwen aardig, maar vooral vloeibaar en was het een close finish tussen de honing uit Transwijk  (probleemwijk Kanaleneiland) en Zuilen. Zuilen was caramelleriger, maar die van Transwijk honingeriger. Of hoe noem je dat. In ieder geval: dikke pluim voor alle burgermansbalkonnetjes en tuintjes met petunias en seringen die in die burgerwijken te vinden zijn. Het levert tophoning. Dat is nu dus wat de fransen met een duur woord ‘Terroir’ noemen. En wat ons leert dat verschillen lekker zijn.

Je hoefde voor de honing geen fijnproever te zijn.  Dat was anders bij de voorstelling van Chris Verdonk. ‘I/II/III/IV’, de opening van het Festival a/d Werf. Het dansstuk is op alle festivals van de wereld genomineerd en  uitgekozen, en ik begrijp waarom. We zien achtereenvolgens 1, 2, 3, en vier danseressen aan een kraan hangen, en bewegen omdat de kraan beweegt. Hun schaduwbeelden vervreemden nog meer dan de slappe lijvenm zelf, die hier en daar een ballerinapose verraden, maar die vooral lijken op stervend vlees. Het slot beeld van alle identieke dansen, begeleid door achtereenvolgens pianomuziek met 1, 2, 3, en viertonige klanken, is ook dat van kadavers aan een rail in de vleeshouwerij.

Danscommentaar, dus. En interessant dat de twee jury’s  jury’s van de Vllamse en Nederlandse hoogtepuntenfestivals het stuk uitkozen. Daar ga ik nog op terugkomen. Later.


Festivala/d werf is nog t/m 31 mei te belleven in Utrecht:
Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,