Wooster Hamlet – HF2007


Final Cut Hamlet{mosimage}

woosterhamlet.jpgWoostergroup is uitverkocht, tot en met de laatste dubbele reservering aan toe. Over de kaartverkoop op het Holland Festival later meer. Nu over de Woosters: het gezelschap staat al decennia aan de top met voorstellingen die multimediaal waren voordat wij in Nederland het woord multi- laat staan mediaal hadden uitgevonden.


De Hamlet is het laatste voorbeeld van hun werkwijze. Men neme een legendarische televisieversie van Hamlet, geregisseerd door John Gielgud, met een jonge Richard Burton in de hoofdrol, en speelt die na. Op het achterdoek projecteer je de filmbeelden, waar naar believen de acteurs uit weg worden gefotoshopt, soms zelfs 'live'. De acteurs spelen vervolgen de weggeshopte acteurs na.
Exact.
En dat is letterlijk bedoeld. De acteurs spreken de teksten uit, niet zoals ze geschreven zijn, maar zoals de acteurs in de film ze uitspreken. Met montagehaperingen, versnelling als er vooruitgespoeld wordt en gaten als de tekst even wegvalt. Dit is al perfect gedaan, en nog perfecter is de collectieve 'Shipshake' (vrij naar Star Trek), die spelers en decor maken als er wordt ingezoomd of wanneer de camera even hapert. Maar die perfectie eist zijn tol: de spelers kijken nooit naar het publiek maar naar de voor ons slecht zichtbare monitors waar de hele film wel gewoon te zien is. De perfecte acteer- en videotechniek eist zodoende de hoofdrol op, en dat leidt af van het stuk, maar het leidt nog meer af van wat Wooster Group ermee over de theater- en filmcultuur wil zeggen. Dat verliest dus ook aan belang.
Na het eerste uur is de sensatie van de videotechniek af, en na het tweede uur is het acteren een perfect uitgevoerd truukje geworden. In het laatste uur kom je gapend tot de conclusie dat Shakespeare's Hamlet een prachtig stuk is, dat hier uiteindelijk op een vrij bedaagde manier door goede, doch humorloze Amerikaanse (pleonasme) acteurs wordt gespeeld. Jammer.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,