Nieuwe leiding – Oostpool


PRIMEUR

Marcus Azzini voor vier jaar naar Arnhem

Arnhem (GPD)_Toneelgroep Oostpool krijgt een nieuw gezicht. Het Arnhemse gezelschap dat de afgelopen jaren onder leiding van regisseur Rob Ligthert en schrijver Peer Wittenbols aan de weg timmerde, biedt vanaf eind 2008 onderdak aan de regisseurs Erik Whien en Marcus Azzini. Beide regisseurs zullen werken onder leiding van de zojuist aangestelde, niet-regisserende artistiek leider Rob Klinkenberg.


Diens aanstelling volgt op een lange periode van onzekerheid, nadat Ligthert dit voorjaar aankondigde het gezelschap in te ruilen voor een carrière elders, wellicht zelfs als olijfboer in Portugal. De afgelopen maanden passeerden de namen van veel mogelijke opvolgers voor Ligthert de revue, maar niemand werd door het bestuur zwaar genoeg bevonden om de leiding van het gezelschap voor Oost Nederland op zich te nemen.

Azzini is vooral bekend van zijn regies van de voorstellingen Tape en Sexual Perversity. Deze, in samenwerking met de muziekzender MTV uitgebrachte voorstellingen bereikten een jong publiek, mede dankzij de acteurs die werden betrokken uit het 'soap-circuit': Cas Jansen, Birgit Schuurman en Tygo Gernandt. Erik Whien werkte de afgelopen jaren wat meer in de luwte en maakte zo onder andere de voorstelling Allen Af bij Oostpool en een ontroerende versie van Op hoop van Zegen op het zomerfestival Oerol op Terschelling.

Rob Klinkenberg (1953) was de afgelopen jaren al als dramaturg en vertaler aan de leiding van Oostpool verbonden. Hij koos voor de dertigers Azzini en Whien omdat die elkaars generatiegenoten zijn. ,,Ze zijn heel verschillend”, licht hij toe, ,,Maar kennen elkaars werk goed en werken bovendien vaak met dezelfde acteurs en vormgevers. Dat is de beste basis voor een goede samenwerking.” Klinkenberg, die eerder leiding gaf aan het Rotterdamse productiehuis Fact, ontkent dat hij met de keuze voor publiekslieveling Azzini een koers uitzet die vooral op het behalen van publiekscijfers is gebaseerd: ,,Natuurlijk is Marcus Azzini iemand die een feestje kan bouwen op het toneel, maar hij is ook heel goed in klein en verfijnd werk. Ik wil hem die kant van zijn werk ook verder laten uitbouwen.”

De plannen voor de komende vier jaar zal Klinkenberg in het komende najaar bekend maken. Vast staat, dat naast Whien en Azzini ook andere regisseurs bij Oostpool zullen werken. Wie dat zijn, kon de nieuwe artistiek leider nog niet zeggen.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,