Readings – HF2007


q42image.jpg

Waar is de doelgroep?

goed.png
Fiona Shaw zou bellen moeten doen rinkelen. Ze is namelijk een van de beste en bekendste actrices van aan de overkant van de Noordzee. Geboren in Ierland, getogen in Engeland, torst deze mooie vrouw inmiddels meer hoofdprijzen op haar fragiele schouders dan wie dan ook. Maar ja. Iedereen die minder beroemd is dan Emma Thompson (emma wie?!) kennen we niet meer. Nog een poging dan: ze speelt mee in Harry Potter.

Vandaar dat er zoveel voorleesmoeders waren komen opdagen om Tante Petunia te komen bekijken en beluisteren. 0ngeveer 120 waren er, samen met welgeteld 12 heren, waarvan er een paar journalist en een paar anderen directeur waren. Meer komt er in 's Lands Culturele Hoofdstad op 's Lands Grootste Festival niet af op een programma af waarin het mooiste uit de wereld- en Britse –  toneelliteratuur verklankt wordt op een manier die we hier maar zelden meemaken, of het moest dat ook al zo jammerlijk in Nederland geflopte programma van Warre Borgmans (Schone woorden klinken zo…) zijn.
Wat heeft u gemist, of gaat u nog missen bij de tweede voorstelling waar u morgen niet naartoe gaat, omdat de derde voorstelling inmiddels ook al wegens gebrek aan belangstelling is afgelast?
Een collage van teksten van schrijvers zoals Emily Dickinson of William Butler Yeats en natuurlijk Shakespeare, gebracht door een vrouw die de typisch Britse dramatische ironie perfect beheerst. Zo kan ze een glimlach op onze gezichten toveren met zwaar poëtisch klankgeweld, terwijl ze evengoed de stilte kan laten klinken als een klok door een enkel woord met pauze in te leiden.
Ze is een grote zaal-actrice, en dat maakte haar nabijheid een beetje onwennig: slechts de eerste 10 rijen van de zaal waren enigszins bezet en haar blik op de zaal reikte dus in het lege zwarte gat van balkon 1 t/m balkon 3. Dat is het enige schoonheidsfoutje. En het hoogtepunt?
De monoloog van Arkadina uit Een Meeuw van Tsjechov. Alleen om haar die te horen doen, moet je morgen al je afspraken afzeggen. Zoals zij de bittere 'oude' actrice toonzet, als een bakvis van veertig, dat heb ik nog geen Nederlandse actrice zien nadoen. Wie het zou kunnen? Elsie de Brauw is de enige die ik ertoe in staat acht om haar te benaderen.

'Readings' door Fiona Shaw: gezien op 30 mei, nog te zien op 31 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg.
Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,