Gratis theater


Gratis theater met decorsponsoring.

Amsterdam (GPD) _ Gratis theater dankzij bedrijven die op het decor mogen adverteren. Het kan niet veel gekker. De subsidiegevers waren dan ook niet zo enthousiast, vertelt bedenkster Marijke Schermer van Toneelgroep Alaska: ,,Ze vroegen zich af of het geen misbruik van gemeenschapsgeld was. Ze vonden zelfs dat we ons in de uitverkoop deden.”


Toch zette de toneelschrijfster en regisseuse haar plan door. Via een grote publiciteitscampagne verkoopt ze het decor van haar nieuwe voorstelling aan bedrijven, die er hun naam of beeldmerk op mogen zetten. Op die manier kan de toegang tot de voorstelling 'Sic Transit Gloria Mundi', die Toneelgroep Alaska in het najaar uitbrengt, gratis worden.

,,Sponsoring biedt ons nieuwe mogelijkheden om ons werk te financieren”, aldus Marijke Schermer, die eerder opviel met toneelstukken over de grenzen van de media (Het Alphapaar) en over de uit Amerika overwaaiende neiging om voor alles schadevergoeding te eisen (De Claim). ,,Er is veel wantrouwen onder kunstenaars jegens het bedrijfsleven, en het bedrijfsleven heeft de weg naar het theater nog niet echt gevonden. Ik wil met deze voorstelling, die gaat over economie en globalisering, een discussie over de grenzen van sponsoring losmaken.”

Wat zijn die grenzen dan, volgens Schermer? ,,Wij laten in principe iedereen toe als sponsor, zolang die binnen de wet opereert.” Dus sekshuizen, ringtonehandelaren en dure leningen mogen. Mogen ze ook het hele decor kopen? Dat dan weer niet, volgens Schermer: ,,Bedrijven mogen slechts een verzameling reclameblokken kopen, en als ze meer willen kopen moeten ze die extra blokken beschikbaar stellen voor non profit-organisaties.”

Met de gratis voorstellingen keert Marijke Schermer zich tegen het voornemen van minister Plasterk van Cultuur om het profijtbeginsel te laten gelden in de kunst: dat zij die het meest gebruik maken van cultuur, leden van de hoger opgeleide bovenlaag van de bevolking, ook meer moeten betalen: ,,Meer prijsverschil betekent vooral hogere prijzen. Dat maakt theater nog minder toegankelijk voor het gewone publiek. Ik vind dat het bedrijfsleven zich meer mag verbinden aan kunst, want het bedrijfsleven heeft ook veel baat bij een gezond cultureel klimaat.”

De voorstelling 'Sic Transit Gloria Mundi' gaat dit najaar in Hengelo in première en doet op zijn tournee een groot aantal middelgrote theaters in Nederland aan.

Inlichtingen: www.gloriamundi.nl

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,