Parade wijzigt koers


Parade wijzigt koers

{mosimage} 

Weesp (GPD) _ Niet langer Ellen ten Damme, maar wel Roos Rebergen van RoosBeef, aanstormend poptalent, en Spinvis, maker van poëtisch muziektheater. Cabaretiers Van Houts & De Ket, jarenlang de grote publiekstrekkers, nemen dit jaar definitief afscheid van hun vaste zomerpubliek. De Parade, het rondreizende theaterfestival dat inmiddels niet meer weg te denken is uit de Hollandse zomer, verzet de bakens: gevestigde namen maken plaats voor aanstormend kunsttalent.

Nadat eerder dit jaar Terts Brinkhof, oprichter en bedenker van de succesformule, zijn vertrek bekend maakte, gaat de nieuwe artistieke directie voortvarend aan het werk op een nieuwe koers. ,,We willen af van het beeld dat er alleen oppervlakkig kermistheater te zien is”, verklaart Nicole van Vessum, die samen met muzikant Ray van Santen het roer van Brinkhof overnam. ,,We bieden meer ruimte aan nieuwe groepen, die op een nieuwe manier tegen het festival aankijken.”

Onder die nieuwe gasten zijn makers te vinden uit het kleinere, kunstzinnige theatercircuit, zoals Eric de Vroedt die met geëngageerd theater inmiddels een naam heeft opgebouwd, en Laura van Dolron, die met haar aanstekelijke filosofisch-ironische teksten de grenzen tussen toneel en cabaret opheft.

{mosimage} 

De nieuwe leiding erkent dat het festival, dat vanaf juni in de vier grote steden te zien is, hier en daar 'wat te populair' is geworden. ,,Ik schrik op zo'n zaterdagavond ook wel eens van al die gekken die er rondlopen,” erkent Van Vessum.

Door meer op kwaliteit en inhoud te selecteren uit het aanbod van groepen die graag op de Parade spelen, hoopt de nieuwe leiding meer verrassing te brengen. Dat betekent wel dat er risico's genomen gaan worden, en dat kan het festival, dat zonder subsidie draait, maar beperkt aan. Vorig jaar kostte de totaal verregende augustus-editie in het Amsterdamse Martin Luther Kingpark het festival bijna de kop. ,,We hebben toen tonnen verloren, en het is lange tijd maar de vraag geweest of wij zelf nog betaald konden worden, maar inmiddels is dat gelukt,” verklaart Nicole van Vessum, die er strijdlustig aan toevoegt dat de altijd onrendabele edities in Rotterdam en Den Haag dit jaar op een groter aanbod kunnen rekenen: ,,We nemen daar een enorm financieel risico mee, maar we willen nu echt een brug slaan naar de mensen die ons daar een warm hart toe dragen, door nog meer te bieden, in plaats van te bezuinigen.”

De Parade begint dit jaar op 21 juni in Rotterdam en is daarna van 6 – 15 juli in het Haagse Westbroekpark te zien. Van 20 – 29 juli staat de Parade in Utrecht en van 3 – 19 augustus in Amsterdam.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,