Droomonderzoeker Spoormaker


De aardse kwaliteit van dromen

Victor Spoormaker onderzoekt nachtmerries en de manier waarop we bewuster met onze dromen kunnen omgaan.

'Droomonderzoeker'. Dat klinkt nogal zweverig. Is dat wel iets voor de universiteit?

,,De kern van mijn onderzoek zijn nachtmerries en de manier waarop je die kunt behandelen. Daar omheen zit een heel gebied waar mijn onderzoek ook over gaat: insomnie (slapeloosheid) en lucide dromen, ofwel dromen waar je zelf invloed op hebt.”

Voer voor psychologen, dus.

,,Het is een wijdverbreide gedachte dat nachtmerries een symptoom zijn van onderliggende syndromen. Jarenlang koos men ervoor om uitsluitend die vermoede syndromen te behandelen. Mijn onderzoek leert dat je die nachtmerries beter apart kunt behandelen.”

Gaan mensen jou ook vragen om hun dromen te duiden?

,,Ik ben pertinent niet bezig met droomduiding. Ik vind het overigens wel leuk om mensen hun dromen aan te horen. Je hebt erbij die heel bizar dromen, en mensen die heel normaal dromen. Maar de eeuwige twee vragen: 'wat betekent mijn droom?' en 'kunnen dromen de toekomst voorspellen?' zijn nou net de vragen waar zowel ik als de vragensteller niets mee kunnen. Mensen kunnen ook vragen: 'wat kan ik met mijn dromen doen?'. Dat is wel een relevante vraag.”

En het antwoord?

,,Je kunt via je dromen op ideeën komen die je overdag nooit zou kunnen bedenken, omdat ze niet langs een conventionele weg zijn ontstaan. Je moet een droom zien als een gratis brainstormsessie van een hele nacht lang.”

Als we meer dromen is dat goed voor de mensheid?

,,Het denkproces tijdens dromen is zoveel spannender en interessanter dan overdag. Tijdens een droom denkt iedereen zo creatief als een Shakespeare, of een Picasso. Alleen doen de meeste mensen er niets mee. Ze weten niet eens wat ze allemaal meemaken en bedenken in hun droom. Mensen kunnen veel creatievere ideeën en oplossingen bedenken voor problemen overdag als ze iets opsteken van het denken tijdens hun REM slaap. Het normale, bewuste denkproces is namelijk lineair: van a naar b, naar c en zo voort. Dat wordt door bepaalde neurotransmitters in de hersenen (aminen) gereguleerd. Tijdens de REM slaap zijn andere neurotransmitters (cholinen) actief en dan wordt het denken ineens een closed circuit: de hersenen zijn dan alleen informatie van binnenuit aan het verwerken door dwarsverbanden te zoeken. Volledig associatief kun je dan op ideeën komen die je anders nooit zou bedenken.”

Moeten we het bewuste dromen verplicht stellen in het onderwijs?

,,Dat zou heel nuttig zijn, want iedereen kan leren om beter te dromen. Nu zijn er wel mensen die er meer aanleg voor hebben. Als je van jezelf al een beetje fantasievol bent en licht neurotisch, dan heb je een streepje voor. Verder moet je het natuurlijk leuk vinden om met ideeën te spelen. Het is net als met pianospelen: iedereen kan het leren, maar slechts een enkeling is Wibi Soerjadi.”

Dieren dromen ook? Ik zie de kat tenminste regelmatig jachtbewegingen maken in zijn slaap.

,,Dieren hebben REM slaap, maar of ze dromen is nog maar de vraag. Die bewegingen die ze maken zijn in ieder geval geen teken van dromen. Tijdens dromen ben je juist compleet verlamd. Mensen die slaapwandelen doen dat tijdens de allerdiepste delen van de slaap, dus juist niet als ze dromen. Maar stel je voor, als je lichaam ook werkelijk alles zou doen waar je van droomt. Autorijden, rennen, vliegen, mensen slaan… Ik denk dat dit een onrustige nacht op zou leveren, en anders zou je partner het wel bezuren.”

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,