Lombok kookboek


Het hoeft niet veel inniger

De mens is wat hij eet, dus als hij eens wat meer eet van wat een ander eet wordt hij misschien ook een beetje die ander. Ofwel: met eten kweek je begrip. Hedwig Neggers schreef in 1996 het Lombok Kookboek, met recepten en portretten van 30 verschillende culturen in deze beroemde Utrechtse wijk. Het werd een hit. Een half jaar na de presentatie wilde de NPS er al een tv-serie van maken, en inmiddels ligt de tiende druk in de boekhandel. Maar heeft het boekje ook gezorgd voor meer begrip in de wijk?

Volgens Hedwig Neggers valt dat wel mee. Of tegen. ,,Sommige dingen veranderen niet, natuurlijk. De culturen rond het eten zijn nog steeds hetzelfde. Als je bij een standaard Hollands gezin om zeven uur aanbelt, dan laten ze je wel binnen, maar dan mag je op de bank gaan zitten wachten tot ze klaar zijn met eten. Kom je bij een Turks of Marokkaans gezin binnen, dan mag je aanschuiven en bieden ze je een bord aan.”

,,Met kerst is het ook altijd feest”, weet Neggers te melden:,,Veel mensen uit de buurt weten dat ik van lekker eten en drinken houd, dus als de kerstpakketten komen brengen ze hier vaak de dingen langs die ze niet mogen eten: een fles wijn, een lekkere paté. Dus nu probeer ik er bij het Suikerfeest ook aan te denken om wat snoepgoed in huis te hebben om uit te delen. Maar van mij hoeft het niet inniger. Mensen hoeven niet de hele dag bij elkaar over de vloer te komen.”

,,Achteraf heeft het boekje wel iets geholpen. Maar dan minder via de recepten dan via de verhalen. Ik kom nog wel mensen tegen die tegen me zeggen: leuk boekje. Niet dat ik er al iets uit gekookt heb, maar ik heb wel alle verhalen gelezen. En daar begint integratie toch. Dat je nieuwsgierig bent naar elkaar.”

Lombok Kookboek, Uitgeverij Pereboom, ISBN 9077455310

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,