Genmanipulatie en gezondheid


Gezonde suikerbieten zijn verboden

Sjef Smeekens, fysioloog, werkte tien jaar aan een methode om suikerbieten om te bouwen tot producent van gezonde suikers.


Deze fructan-bieten leveren grote hoeveelheden makkelijk te verwerken natuurlijke langketenige suikermoleculen die in het lichaam niet worden verteerd en daarom niet dik maken. Wel stimuleren ze de gezonde darmbacteriën en hebben daardoor een positief effect hebben op de darmflora. Een klontje van deze suiker is effectiever dan een slok Yakult of Optimel en de productie van vetloze, maar vol smakende room ligt om de hoek. De patenten zijn binnen, de fabrieken staan klaar. Er is alleen één probleem. Er zijn aan de suikerbiet twee genen toegevoegd die afkomstig zijn van de ui, die van zichzelf al die gezonde suikers produceert. Dat is dus genmanipulatie. En daar is Europa tegen, dankzij de lobby van onder meer Greenpeace.

Volgens Smeekens is die angst echter op niets gebaseerd: ,,Ik discussieer daar ook over met organisaties zoals Greenpeace. Off the record is men het wel met me eens, maar naar buiten toe blijven ze rabiaat tegen. Dat is onbegrijpelijk.”

Europa is druk bezig de biotech-boot te missen, en daar is Smeekens eigenlijk best boos over: ,,De afkeer voor biotech is een geloofs-item geworden. Je gelooft het of je gelooft het niet. De feiten over de veiligheid spreken voor zich. De wetenschap is helder. Natuurlijk hebben we clubs als Greenpeace hard nodig maar ze moeten niet liegen en dat doen ze over genmanipulatie wel”

Nu Europa achterblijft bij de biotech ontwikkelingen, werkt de Utrechtse onderzoeksgroep van Smeekens inmiddels samen met onderzoekers in Cuba. Voor de economie van dat land is de export van rietsuiker belangrijk, maar sinds het inzakken van de suikermarkt zijn de inkomsten gedecimeerd. Smeekens: ,,Als dezelfde veredeling die we met de suikerbiet hebben toegepast, ook bij suikerriet werkt, zou dat een enorme impuls voor de Cubaanse economie kunnen zijn De prijs voor fructan ligt 8 keer boven die van gewone suiker.”

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,