Femke Lakerveld


Het laatste wat ik wilde was acteren

Femke Lakerveld studeerde Sociale Wetenschappen, maar werd filmster.

Haar moeder is beeldend kunstenaar, maar dat was voor Femke Lakerveld niet bepaald een aanmoediging om zelf ook kunstenaar te worden. ,,Ik bewonder mijn moeder zeker, maar haar leven leek me zwaar. Mijn moeder wordt gedreven door een ultieme passie, en ik wilde mezelf niet op die manier pijnigen.” Liever koos Femke Lakerveld voor een wetenschappelijke opleiding: ,,Het leek me leuker om als buitenstaander te leven, en dat kon het beste met een studie Sociale Wetenschappen. Ik heb daar destijds heel bewust voor gekozen. Het afstandelijke, beschouwende van de sociale wetenschap trok mij altijd wel aan. Wat mij betreft zou het iets met kunstbeleid, of kunstenaarsadvisering worden. Maar toen ik eenmaal bezig was, viel me op dat die studie een soort vergaarbak was van mensen die niet wisten wat ze wilden.”

Toch maakte ze haar studie af, terwijl ze ondertussen druk in de weer was met muziek. Ze speelde elektrische gitaar in Madam D, een Utrechts bandje dat bescheiden successen boekte in het clubcircuit: ,,Je moet je daar niet teveel van voorstellen, hoor: Het Oude Pothuys, dat soort tenten.”

Op een dag werd ze voorgesteld aan Eddy Terstall, toen nog een relatief onbekend filmmaker uit Amsterdam: ,,Hij zocht iemand die de soundtrack wilde doen voor een nieuwe low budget-film, die hij aan het maken was: Hufters en Hofdames. Ik kende hem niet, maar was wel enorm vereerd dat ik gevraagd werd om de muziek te doen. Kort daarna vroeg hij ook of ik een rol wilde spelen. Daar was ik helemaal niet blij mee. Ik vond het zelfs ondermijnend voor het vertrouwen dat ik in hem had gesteld. Ik voelde me serieus genomen als muzikant, maar moest nu opeens acteren. Alsof ik zomaar voor alles in zou zijn. Echt: het laatste wat ik wilde was actrice worden.”

De rest is, zoals dat heet, geschiedenis. 'Hufters en Hofdames' werd een groot succes en Femke werd gevraagd voor een hoofdrol in De Boekverfilming, de film die Terstall ook erkenning opleverde in het serieuze filmcircuit. ,,Dat is de eerste film die ik maakte na mijn afstuderen. Toen was voor mij al duidelijk dat ik een carrière in de filmwereld wilde hebben.”

Toch is Lakerveld ook na de latere successen, zoals een belangrijke rol in 'Simon', nuchter gebleven. Behalve als actrice werkt ze ook als adviseuse bij het Amsterdamse adviesbureau Kunstenaars & CO: ,,Daar ben ik dan toch wel weer makkelijker binnengekomen dankzij de wetenschappelijke titel die ik op zak heb.”

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,