Ei


Dubbeldooierloterij door kapotte kippen (KRO-Nou dat Weer)

In de supermarkt zijn dubbeldooier-eieren te koop, 'extra lekkere en grotere' eieren die twee dooiers hebben. Staat leuk als spiegelei, maar zijn dubbeldooiers nu echt het ei van Columbus voor de liefhebber van extra romige recepten?

Corné Bestebreur uit Utrecht is helemaal in de ban van tv-kok Jamie Oliver. Vooral het zelf maken van verse pasta doet hij graag. Volgens Jamie Oliver maak je de lekkerste pasta door aan gewone tarwebloem extra eigeel toe te voegen. Corné ontdekte dat zijn eigen supermarkt 'dubbeldooier-eieren' verkocht, voor evenveel geld als eieren met maar één dooier.

Helaas voor Corné bleek het eerste doosje van zes dubbeldooiers slechts 8 dooiers te bevatten, in plaats van de beloofde 12. Omdat op de verpakking van deze 'delicatesse, geselecteerd uit duizenden enkeldooiers' te lezen viel dat een dubbeldooier-ei met slechts één dooier een hoge uitzondering was, maakte Corné er verder geen werk van. Alleen: in het volgende doosje dubbeldooiers was maar één ei een echte dubbeldooier.

Volgens Albert Heijn komt dat echt heel zelden voor. 'Wij ontvangen maar twee klachten per jaar over dubbeldooiers.' Komt dat misschien omdat teleurgestelde klanten denken dat ze met een kapot ei niets kunnen bewijzen? 'Wij hanteren een OKG, ofwel een onvoorwaardelijke kwaliteitsgarantie. Als een klant niet tevreden is met een product, kan hij met de kassabon en de lege verpakking langskomen en krijgt hij zijn geld terug.' Dat Corné het bewijsmateriaal al had opgegeten, is geen bezwaar: 'Wij vertrouwen onze klanten.'

{mospagebreak}Volgens meneer Bokkers van het Productschap Vee, Vlees en Eieren is een dubbeldooier makkelijk te garanderen: 'Jonge kippen leggen in de eerste zes, zeven weken van hun verblijf in de stal kleine eieren. Zitten daar grote eieren tussen, dan weet je vrijwel zeker dat dat dubbeldooiers zijn. Hoe ouder kippen worden, hoe groter ook hun eieren, maar dan wordt de kans op dubbeldooiers weer kleiner.'

'Dubbeldooiers worden geproduceerd door kippen waarvan het legapparaat niet goed werkt', legt Sander Lourens van het Instituut voor Praktijkonderzoek van de Wageningse Universiteit uit. 'Kippen beginnen bij 19 weken te leggen, en als alles nog niet helemaal goed werkt, dan kan het gebeuren dat ze op één dag twee dooiers produceren, die tegelijk in het ei-maak-apparaat van de kip terecht komen. Dan komt er dus één schaal, en één keer eiwit omheen, en dat levert dan een extra zwaar en groot ei op.'

Maar er is meer aan de hand, volgens Sander Lourens: 'De meeste boeren zijn helemaal niet blij met dubbeldooiers, want het zijn mislukte eieren. Ze kunnen ze niet aan de industrie kwijt, omdat die rekent op de vaste verhoudingen tussen eigeel en eiwit in normale eieren. In dubbeldooiers zit teveel eigeel, en dat is niet handig. Ze verkopen ze daarom meestal aan de stal voor een lagere prijs. Het zijn vaak Chinese restaurants die ze daar massaal opkopen, omdat ze heel veel spiegeleieren en omeletten maken, en zo hebben ze twee spiegeleieren voor de prijs van één. Het is dus best slim bedacht om die mislukte eieren als delicatesse te verkopen. Zo verdien je er nog aan. Zoiets zou ik ook doen.'

Blijft de vraag of Corné moet doorgaan met zijn dubbeldooierloterij voor de extra lekkere verse spaghetti. Volgens Christianne Muusers, die al diverse historische kookboeken op haar naam heeft staan en die een historische kookwebsite beheert op www.coquinaria.nl, is dat nergens voor nodig: 'Het zijn gewoon eieren met twee keer zoveel cholesterol als andere eieren. Pastadeeg kan wel lekker zijn met extra eidooier, maar je maakt óók goed pastadeeg met alleen maar bloem en water.'

Dat gaat Corné dan ook maar eens proberen.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,