Vernis – Kassys Testen is genieten


Rotterdam – Wie kan zich herinneren wat hij tien seconden geleden deed? De vraag is misschien al te idioot om te stellen, maar dat wil niet zeggen dat je er geen test aan kunt plakken. Van testen kunnen we namelijk geen genoeg krijgen. De televisie verkoopt Big Brother en Temptation Island als test. En met zijn tienduizenden staan mensen in de rij voor de ultieme test van Idols.

Kassys, het onnavolgbare mimegezelschap dat eerder al bedrijfstrainingen (Baas slaat man) en rouwverwerking (Kommer) wist te fileren, heeft in haar nieuwste voorstelling ‘Vernis’ nu onze voorliefde voor het testen te grazen genomen. Zaterdag ging het in Rotterdam in première en opnieuw is het helemaal raak wat Kassys doet. Kassys werkt voor ‘Vernis’ samen met het Vlaamse gezelschap Tristero, dat een naam heeft opgebouwd met teksttoneel. Even kon gevreesd worden dat ook Kassys nu zou gaan praten, maar gelukkig bevat Vernis nauwelijks samenhangende woorden: opnieuw wordt bijna alles verteld in beeld.

Dat begint al aan het begin. In een prachtige documentaire zien we hoe tientallen mensen zich melden voor een sollicitatie. Daarvoor hebben ze al belachelijke opdrachten gekregen, zoals: neem je favoriete voorwerp mee. Iedereen doet zijn eigen ding, en niemand weet eigenlijk waarvoor. Zelfs de mensen die de kandidaten selecteren. Het is de collectieve zelfvernedering die je ook bij Idols ziet. Maar dat maakt ook niemand wat uit. Het belangrijkste is tenslotte dat je uitgekozen wordt. De winnaars komen tenslotte live op het toneel in de testruimte waarin ze ‘vooral zichzelf moeten zijn’. Het levert schitterend minimaal theater op, zeker ook omdat de proefpersonen verplicht zijn om, als er een toeter klinkt, te herhalen wat ze vlak daarvoor deden. Onzinnig, maar dat doet er al evenmin toe als je afvragen waarom je jezelf zo te kijk zet.

Het resultaat is dat de zogenaamde gewone mensen in minder dan geen tijd veranderen in acteurs, die zich van elke stap die ze doen bewust zijn, en die zelfs in de ‘pauze’ typische artiestendingen doen die we ook van Idols kennen: aan elkaar zitten, elkaar omhelzen en luidruchtig zuchten. Want zo hoort dat, weten we van de tv. En wie wil dat nou niet? Even denken dat je beroemd bent?


Kassys met Vernis. Gezien: 9 oktober, Rotterdamse Schouwburg.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,