Fleur Heinz – Creative Cities


'Misschien ooit nog het bedrijfsleven in'

Fleur Heinz (25) studeerde Economie en werkt nu als junior onderzoeker bij Geowetenschappen. Op termijn hoopt ze als assistent in opleiding te kunnen promoveren op 'De Creatieve Klasse'.


Aio worden bij geologie. Klinkt niet echt als de logische 'carreer-move' voor een econoom.
,,Misschien niet, maar dit kwam toevallig op mijn weg. Ik was al wel op gesprek geweest bij een andere werkgever, maar dit leek een mooie kans om gelijk aan het werk te gaan. De onderzoeksplek die ik nu heb, zou oorspronkelijk al een Assistent in Opleidingsplek zijn. Het was nog lang onduidelijk of het geld er ook daadwerkelijk zou komen. Toen hebben ze me een contract aangeboden voor 10 maanden. Dat kan verlengd worden, waarna ik uiteindelijk alsnog als aio verder kan.”
Een baan voor tien maanden, is dat niet een groot risico in deze sombere economische tijden?
,,Ik zie vrienden van mij die een jaar hebben gesolliciteerd en nog steeds geen echte baan hebben. Dan vind ik dat ik het eigenlijk nog wel goed getroffen heb. Overigens is de financiering van de aio-plek nu ook rond, dus kan ik nu ook gaan promoveren.”
Wat houdt dat onderzoek eigenlijk in?
,,De econoom Richard Florida heeft in 2002 een boek geschreven dat wereldwijd een bestseller is geworden: The Rise of the Creative Class (De opkomst van de creatieve klasse). Daarin stelt hij dat de creatieve klasse van vitaal belang is voor het economische en sociale succes van een stad. Er is veel over dat boek te doen, omdat hij bijvoorbeeld ook filiaalchefs van de MacDonalds en basisschooldocenten tot de creatieve klasse rekent, en dat vinden veel mensen al te gortig. Ik ook overigens.”
En waarom ben jij de beste persoon voor dit onderzoek?
,,Ik ben afgestudeerd op een onderzoek naar het effect van citymarketing op het locatiegedrag van buitenlandse greenfield investeerders. Een greenfield investering betekent dat een bedrijf uit het buitenland in Nederland een verkoop- of managementvestiging opent of een nieuwe fabriek laat bouwen.”
Ga je door in dit onderzoek en na je promotie ook in toga verder als hoogleraar?
,,Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik ben niet het type dat al van jongsaf een uitgestippeld carrièreplan had. Ik kies vrij impulsief wat ik leuk vind. Of ik mijn hele leven op de universiteit wil zitten weet ik ook nog niet. Ik zit er nu pas een paar maanden en het bevalt eigenlijk heel goed. Maar ik kan me ook voorstellen dat ik later nog eens tijdje in het bedrijfsleven wil doorbrengen.”

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,