Hit! – Artemis


Top-pop in top-theater

Den Bosch – Het moet maar eens afgelopen zijn met dat gedoe over jeugdtheater dat niet interessant zou zijn voor een gewoon publiek. Laten we afspreken dat we het niet meer over dat voorvoegsel ‘jeugd’ zullen hebben. Of, beter nog: laten we erkennen dat het beste theater, net als het beste boek, de beste film of het beste muziekstuk altijd alleen dáárom het beste is, omdat het het kind in de toeschouwer wakker maakt. Hardnekkige twijfelaars kunnen naar de nieuwste voorstelling van Theater Artemis gaan.

‘Hit!’ heet het nieuwste produkt van het gezelschap uit Den Bosch, geschreven door theatermaker/cabaretier Tom de Ket. In handen van regisseur Matthijs Rümke en de acteurs van Artemis is het inderdaad een hit. Het geheim ervan is dat het schaamteloos aan de haal gaat met de leefwereld van juist de ouders van de kinderen, die het gezelschap eigenlijk uitsluitend hoort te bereiken.

Die ouders krijgen een lekkere mix voorgeschoteld van al die oude songs en al die oude mythologie die popmuziek in hun jeugd heeft bezeten. En die mythologie kun je letterlijk nemen: van het achteruitdraaien van plaatjes voor de geheime boodschappen die je uitsluitend op krakende koffergrammofoons kon horen, tot de gewaagde opstandigheid van Nina Hagen, die hier wordt opgevoerd als een gemene heks die ‘onbeschrijfelijk wijfelijk’ tekeer gaat.

De kinderen krijgen een soms doodeng, maar vooral komisch verhaal te zien over de zoektocht van een klein jongetje naar zijn vader, die door moeder het huis uit is gezet omdat hij te vaak met zijn band op tournee is. Het belang van handtekeningen, of ze nou op de buik van een fan of onder een contract van een enge manager worden gezet, vloeit naadloos samen met eeuwige stenen, happy relekste hippies en toverstokken op een drumstel. Het leuke is, dat niet alleen de kinderen volledig in het spannende verhaal opgaan, maar dat ze ook mét hun ouders op de stoelen staan te swingen. Dat komt door de muziek, door de acteurs zelf live uitgevoerd en gezongen.

De muziek, van Queen en de Stones tot AC/DC, klinkt fantastisch. Alle teksten zijn vertaald en dat werkt. De Ket en Rümke geven de popmuziek uit hun eigen jeugd de ruimte. Daardoor is het ‘Forever Young’, al klinkt Dylans gelijknamige hit als een van de weinige juist niet tijdens dit stuk. Hit! heeft alles mee, wat muziek belangrijk en begrijpelijk maakt voor een jong publiek, dat opgroeit met Moby, Spice Girls en Backstreet Boys. Een kind snapt opeens waarom pa en moe zo zweverig doen over de mythen uit hún jeugd: om vooruit te komen moet je ‘in de wind blazen’; de toegang tot de onderwereld (‘het wereldje’) ligt bij ‘het graf van Jim’. En dan kunnen de vaders, die nu echt maar eens mee moeten naar het theater, thuis uitleggen wie Jim Morrison was, en waarom pa nog steeds op zoek is naar oude LP’s van die man. Omdat je die klote-cd’s niet achteruit kunt draaien. Daarom.

 Toneel: Hit! van Theater Artemis. Tekst: Tom de Ket, regie: Matthijs Rümke. Gezien: 4-3, Den Bosch, Tournee t/m 13-5. Inl.: 073-6123223, www.artemis.nl

 

 

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,