Omhoog die stok


Damesklucht niet melig genoeg

{mosimage}

Zaandam – Het moest lachen, gieren en brullen worden. Het werd het niet. Bij de première van Omhoog Die Stok, zaterdag in Zaandam, werd best wel eens gelachen, daar niet van. Om bijvoorbeeld de stotterende mongool die werd gespeeld door Jerôme Reehuis, de potenrammer met het gouden hart die door Martin van den Ham werd neergezet en de sociaal gehandicapte athenaeumleerling van Jon van Eerd. Het was echter niet uitbundig, niet constant en een groot deel van de zaal deed al helemaal niet mee. En dat terwijl op dat moment nog niemand wist dat in de buitenwereld ondertussen alle media op zwart waren gegaan vanwege de ramp in Enschede.

Omhoog die Stok is het vervolg op De Gidsen. Een voorstelling die vijf jaar geleden een stormachtig succes beleefde. Zestien actrices van diverse pluimage lieten in de nasleep van het seizoen alle pretenties varen en gingen als een stel verwarde scoutingmeisjes tekeer op het toneel. Het grootste probleem van Omhoog Die Stok is dat het minstens even leuk moet zijn als de illustere voorganger. Dat is altijd al lastig, maar het gaat nu vooral mis omdat de tekst gewoon echt niet goed is. Dan kun je op het toneel feestvieren wat je wilt, de broodnodige meligheid die bij een dergelijk pretentieloos product hoort, komt maar niet bove

Hetty Heyting, die de vorige keer alleen de liedjes schreef, is nu verantwoordelijk voor de volledige tekst. Die zit nu vol met tamelijk makkelijk gescoorde grappen. Daar is niets mis mee: voor een melig avondje klucht heb je niet méér nodig. Het probleem is dat er wel méér in is gestopt. Heyting wilde een echt toneelstuk schrijven. Ze wilde verrassend uit de hoek komen door acteurs als Nelly Frijda tegen hun eigen clichébeeld (Ma Flodder) in te laten spelen. Dat moet je dus niet doen. Een aantal halfbakken plotlijnen wordt aaneengeregen via de ene kromme volzin naar de andere bejaarde oneliner. Het gaat daar echt mis: pretentieloze lol wordt pretentieuze grachtengordelongein ten koste van domme provincialen, die zo graag in de fanfare willen spelen

De acteursgroep staat de hele tijd met samengeknepen billen te spelen. We móéten lachen, en dat is een lastige plicht. Dat neemt niet weg dat er hele aardige rollen in zitten: Joep Onderdelinden doet het echt leuk, en Nellie Frijda haalt haar gouden moment aan het einde van de voorstelling. Ze mag eindelijk uitpakken, en dat kan ze. De lach is dan verdiend, en in het laatste kwartier komt de zaal eindelijk echt los. Veel te laat voor een stuk dat twee en een half uur duurt.

Voorstelling: Omhoog die stok. Tekst: Hetty Heyting, regie Victor van Swaay. Met o.a. Joep Onderdelinden, Peer Mascini en Nelly Frijda. Gezien: 13-5, Zaandam. Tournee t/m 28-6.

 

 

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.

, ,