Angst en Ellende in het Rijk van Kok – Toneelgroep Amsterdam


Zelfs Sinterklaas loopt gevaar

{mosimage}

Amsterdam – De grachtengordel schrikt nergens meer van. Een goede grap is een goede grap en daar lach je om, ook al ben je zelf het onderwerp van die spot. Dit Wim Kan-effect was volop te beleven tijdens de première van het laatste stuk van Guus Vleugel en Ton Vorstenbosch. Het satirisch pamflet ‘Angst en Ellende in het Rijk van Kok’ dat door Toneelgroep Amsterdam wordt gebracht is dan ook niet zozeer een pamflet als wel een satire. Een briljante satire, dat wel.

Aldo, een oudere homo heeft zich met zijn huishoudster opgesloten in een sousterrain. Ze zijn bang voor alles wat anders is, en vooral voor kleine Marokkaantjes. De boze blanke buitenwereld komt echter binnen. Aldo raakt verstrikt in een kinderporno-netwerk en ziet zijn bovenbuurvrouw, een ambitieus PvdA-kamerlid, veranderen in een Moslim-fundamentaliste.

Er valt veel te lachen in dit stuk, waarin de kwaadaardige spot van de vorig jaar overleden Guus Vleugel een prominente plaats inneemt. Vooral Kitty Courbois is prachtig als de o, zo lieve maar even foute huishoudster. Ze oogst er applaus mee, en dat is verdiend voor het briljante spel, maar tegelijkertijd ga je twijfelen. De bulderende lach die door de zaal rolt als de PvdA een veeg uit pan krijgt vanwege een slap minderhedenbeleid, is die nou om de leuke manier waarop het wordt gedaan, of speelt daar instemming in mee, met wát er wordt gezegd?

,,Als dit stuk zou worden gespeeld door een rechts studentencorps zou de wereld te klein zijn’’, merkte een toeschouwer na afloop op. En inderdaad. We durven te lachen omdat dit Toneelgroep Amsterdam is. Omdat Kitty Courbois een prachtig actrice is, wier integriteit boven elke twijfel verheven is. Maar toch knaagt er iets. De constatering dat tegenwoordig zelfs Sinterklaas in elkaar wordt geslagen door kleine Marokkaantjes is zo overdreven dat je kunt lachen, maar de gerichte, ongezouten kritiek op de Islam krijgt evengoed een instemmende lach.

Hoe rechts is de grachtengordel, kun je je afvragen na de première. En hoe zal dit stuk het doen in een villawijk in Vught? Waar staan Vleugel en Vorstenbosch politiek gezien? Waar staan we zelf? Als een toneelstuk je daarover kan laten nadenken is het geslaagd. Hoe dubieus de thematiek ook is.

 Voorstelling: Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel. Regie Gerardjan Rijnders. Gezien: 8-4-1999, Amsterdam. Tournee t/m 30-5.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.