Geluidsontwerper Richard Jansen maakte een wel heel bijzondere soundtrack voor hallucinerende Duitse Drie Zusters


‘We hebben in het begin wel flink op onze donder gekregen van toeschouwers: “Hoe durven jullie zo om te gaan met de acteurs? Eerst zetten jullie ze een masker op, dan steel je hun stem ook nog eens en laat je ze playbacken!”‘ Richard Jansen kan er niet mee zitten. Hij maakt als geluidsdesigner deel uit van het creatieve team van regisseur Susanne Kennedy bij de Münchner Kammerspiele. En dat levert hele bijzondere voorstellingen op.

De Drei Schwestern, die zou spelen op het Holland Festival van dit jaar, is van de hand van dat team. En het is een typisch voorbeeld van hun werk dat meer wegheeft van een videokunstinstallatie dan een toneelstuk. Er klinken we teksten van Tsjechov, en er staan  drie zusters op het toneel, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. De spelers hebben inderdaad maskers op, zijn onherkenbaar en hun stemmen blijken niet hun stemmen. Die zijn door Richard Jansen opgenomen van mensen van de straat. De acteurs playbacken, al is vanwege de maskers lipsynchronisatie niet nodig.

Colosseum

Sommige toeschouwers vallen daar dus over. ‘Ik vind dat een denigrerende manier van denken. Alsof we de acteurs in een kelder opsluiten en ze met zwepen het toneelbeeld in slaan. Het is het Colosseum niet. De acteurs doen dit vrijwillig. Niemand doet dat omdat hij het niet wil. Je kiest in het ensemble vooraf ook waaraan je mee wilt doen. Er zijn acteurs in het ensemble van de Kammerspiele die dit al jaren met ons doen. En die graag de volgende keer weer meedoen.’

‘Misschien zijn er acteurs die zeggen: je neemt iets van me af, maar er zijn net zo goed acteurs die zeggen: je biedt me iets aan.  Een masker, een andere stem. Daar kun je nieuwe dingen mee. En als mensen zeggen: dat kan iedereen, dan verzeker ik je dat het bloedmoeilijk is. Je staat op het toneel. krijgt een piep in je oor als cue om een nieuwe handeling te doen, dan komt die tekst. Je moet als acteur vreselijk alert zijn.’

Volg het hele gesprek met de voormalige zanger van de Fatal Flowers in deze video.

Goed om te weten Goed om te weten

De videoregistratie van Drei Schwestern is op woensdag 17 en donderdag 18 juni  de zien op de website van het Holland Festival.

Het bericht Geluidsontwerper Richard Jansen maakte een wel heel bijzondere soundtrack voor hallucinerende Duitse Drie Zusters verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.