Goed nieuws van Ollongren: 60 miljoen voor lokale cultuur


Er lijkt toch enig zicht te komen op een betere onderkenning van de noden van de culturele sector. Die sector die nu wel een steunpakket ter waarde van 300 miljoen heeft gekregen, waar van alles over te doen is. Het ministerie van OCW is alleen niet de enige die over cultuur gaat. Ook Binnenlandse Zaken heeft met cultuur te maken, en dan wel de cultuur in steden en dorpen.

Speciaal daarvoor stelt dat ministerie nu in totaal 60 miljoen beschikbaar om de lokale culturele instellingen en makers te compenseren voor de geleden schade door corona. Daarmee komt het totale bedrag aan steun voor de lokale cultuur op 108,5 miljoen euro. tenminste, wanneer we de 48,5 miljoen euro die het ministerie van OCW heeft toegewezen aan lokale cultuur vanuit het steunpakket van 300 miljoen.

Parkeergeld

In de brief staat het zo: ‘Het kabinet heeft besloten om een bevoorschotting op de compensatie aan medeoverheden te verstrekken van € 60 miljoen voor de periode van medio maart 2020 tot en met 1 juni 2020. Dit met het oogmerk op borging van de lokale en regionale culturele infrastructuur. Deze organisaties missen nu onder andere inkomsten uit kaartverkoop en horeca, terwijl de vaste lasten zoals huisvesting en beveiliging doorlopen.’ Het geld komt uit een pakket ter waarde van in totaal 225 miljoen aan steun, ter compensatie van weggevallen toeristenbelasting en parkeergelden. 

Een en ander valt te lezen in een brief van minister Ollongren, die vandaag werd verstuurd naar de Kamer. Daarin staan nog wat andere maatregelen die niet direct in harde euro’s zijn om te zetten. De Rijksoverheid neemt zich nu bijvoorbeeld voor om de accresgelden te bevriezen, en dat is een vorm van bevriezing die nu eens een keer positief uitpakt. Accresgelden zijn namelijk bijdragen van het rijk aan de gemeenten, die gekoppeld zijn aan de rijksuitgaven. Bezuinigt het rijk, op bijvoorbeeld de zorg, neemt het geld voor het Gemeentefonds navenant af. Dat was voor veel gemeenten de laatste jaren reden om nog extra te bezuinigen op cultuur en bibliotheken, die niet tot de kerntaken behoren.

Naast de 60 miljoen voor cultuur komt Ollongren ook nog met een steunbedrag van 24 miljoen voor lokale media. 

Het bericht Goed nieuws van Ollongren: 60 miljoen voor lokale cultuur verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.