Moet je in tijden van Corona nou echt een nieuw theater bouwen met een precorona-ontwerp? Cultuurperscoronapodcast in tijden van Den Bosch (20)


80 miljoen moet hij gaan kosten, en er moeten heel veel mensen in kunnen, met drie zalen, en het moet allemaal gebeuren op de kavel die nu wordt ingenomen door het Theater aan de Parade in Den Bosch. Dat is zo moeilijk gebleken dat er al sinds 2006 gedoe over is. Nu is er een ontwerp, goedgekeurd en wel, van een paar jaar geleden. Dat moet nu worden uitgevoerd, los van alle protesten dat het gebouw te groot, te ambitieus, onhaalbaar en nooit exploiteerbaar is. Althans, dat vinden Wim Claessen (oud directeur van Theaterfestival Boulevard) en Cor Passchier (architect en onderzoeker). Zij stuurden brieven rond, schreven artikelen en die bereikten ook Cultuurpers.

Reden om eens te gaan praten, want het is wel heel erg raar om nu een bouwplan uit te voeren voor een theater waarvan je niet eens weet of het ooit rendabel te maken is in de anderhalvemetersamenleving. Is het niet handiger om nu je kans te grijpen om iets helemaal nieuws te bedenken, waar je de anderhalvemetersamenleving mee van dienst kunt zijn?

Sterker nog: moet de Bossche gemeenteraad voorlopig niet eerst eens denken aan de makers in de stad, en hoe zij de coronacrisis gaan overleven?

We hebben het dus over ambitieuze gemeenteraden, onmogelijke bouwplannen, corona, leegstand van theaters in ‘de provincie’ en de absurditeit van lokale cultuur en vooral, de bouwsector. Heerlijk gesprek geworden.

Lees hier het artikel van Wim Claessen:

BOSCH THEATER 13 DB, wat nu V4

Lees hier ook de brief van Cor Passchier:

Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad 3

Het bericht Moet je in tijden van Corona nou echt een nieuw theater bouwen met een precorona-ontwerp? Cultuurperscoronapodcast in tijden van Den Bosch (20) verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.