En zo valt de keten om. Waarom de onderlinge afhankelijkheid van de kunsten voor langdurige culturele kaalslag zorgt.


De Utrechtse Theatergroep Aluin verkeert in zwaar weer. Net als alle andere theatergezelschappen kunnen ze hun werk niet doen, en zijn voorstellingen uitgesteld of afgelast. Dat het niet alleen voor de lopende tournee’s geldt, blijkt nu. Ook voorstellingen die voor het najaar en volgend voorjaar op de rol stonden, zijn afgelast. Het gezelschap meldt dat in een persbericht.

Aluin zou een voorstelling maken rondom een nieuwe expositie over keizer Domitianus in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Deze expositie wordt in z’n geheel een jaar opgeschoven. Voor musea met geplande exposities met internationale topstukken is het niet meer mogelijk deze tentoonstellingen op tijd te realiseren. In dit geval, zo meldt een woordvoerder van het gezelschap, komt het vooral ook omdat veel van de werken die het museum zou tonen, uit het zwaar getroffen, en in volledige lockdown verkerende Italië moeten komen.

Uitstel?

Of Aluin weer mee kan werken aan de uitgestelde expo, is de vraag, want plannen moeten dan opnieuw worden aangepast. Hoe ingewikkeld dat is, bleek nadat het gezelschap het persbericht had uitgestuurd: ‘Ik werd toevallig net ook gebeld voor een voorstelling in het theater die al geprogrammeerd stond in februari 2021 om het af te zeggen, omdat ze hun programma moeten wijzigen of voorstellingen moeten inhalen.’

Soortgelijke geluiden klinken ook uit de muzieksector, waar vooral festivals en zalen met internationaal toerende gasten schade melden die tot en met volgend seizoen, of zelfs langer, effect zal hebben.

Binnenkort volgt een serie podcasts over precies deze crisis.

Het bericht En zo valt de keten om. Waarom de onderlinge afhankelijkheid van de kunsten voor langdurige culturele kaalslag zorgt. verscheen eerst op Cultuurpers.

Ditr bericht verscheen oorspronkelijk op Cultuurpers.

Blij mee? Doe me een donatie!
Become a patron at Patreon!

Wil je hulp bij het schrijven, of gewoon een keer advies over je project? Stuur me een mailtje.